Afbeelding
Foto: Pixabay

Alles over uitvaartverzekeringen

14 september 2023 om 12:35 Partnercontent

Nederland is één van de best verzekerde landen van de wereld. Daar waar verzekeren in sommige landen een luxe is, is het in Nederland goed geregeld. Je kunt je dan ook voor allerlei zaken verzekeren. Het kan voorkomen dat je niet altijd weet wat welke verzekering precies inhoudt en of het voor jou verstandig is om deze af te sluiten. Een verzekering die niet verplicht is, maar toch vaker wel dan niet wordt afgesloten, is een uitvaartverzekering. Wat dit precies is, welke soorten er zijn en hoeveel deze verzekering kost, nemen we in deze blog met je door. 

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je af om hiermee (een deel van) de kosten van je uitvaart te dekken. Deze verzekering is in Nederland niet verplicht, echter heeft zo’n 70% van de Nederlanders er wel een afgesloten. Wanneer we komen te overlijden, weet namelijk niemand. Om er zeker van te zijn dat je nabestaanden niet verantwoordelijk worden voor de kosten van je uitvaart, kun je een uitvaartverzekering afsluiten. In Nederland kost een crematie namelijk al snel €7.500,-. Voor een begrafenis liggen deze kosten nog hoger, op €9.500,-. 

Welke soorten zijn er?

Doorgaans zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen die je kunt afsluiten. Je kunt kiezen voor een uitvaartverzekering in geld of een uitvaartverzekering in goederen. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering in geld, ook wel een kapitaalverzekering genoemd, wordt er na je overlijden een door jou afgesproken geldbedrag uitgekeerd. De begunstigde kan dit geld gebruiken om je uitvaart te organiseren en te bekostigen. Denk je er bijvoorbeeld over na om je uitvaart in het buitenland plaats te laten vinden? Dan is dit een geschikte keuze. 

Een uitvaartverzekering in goederen, ook wel een naturaverzekering genoemd, verschilt in de uitvoering. Je nabestaanden krijgen namelijk geen geldbedrag uitgekeerd, maar worden door de uitvaartverzekeraar geholpen bij het organiseren en bekostigen van je uitvaart. Zo neemt een expert een groot deel van de taken over en organiseert deze je uitvaart in overleg met je nabestaanden. Dit neemt hen een hoop werk uit handen tijdens de rouwverwerking

Hoeveel kost het?

Er is geen vaste premie die je betaalt voor een uitvaartverzekering. Er zijn namelijk verschillende factoren die de premie kunnen beïnvloeden. Zo hebben jouw leeftijd, de verzekeringsvorm en je gezondheid een impact. Je kunt daarom bij een uitvaartverzekeraar je premie berekenen, om te zien wat je premie zal zijn. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie