Afbeelding
Foto: Unsplash

Vuurwerk afsteken? Dit moet je weten!

27 september 2023 om 09:31 Partnercontent

Het afsteken van vuurwerk is iets dat echt hoort bij ‘Oud & Nieuw’ en veel mensen geven er dan ook behoorlijk wat geld aan uit. Anderen vinden het leuk om er alleen naar te kijken en dat is natuurlijk ook helemaal prima. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente waar je woont kun je terugvinden waar er geen vuurwerk mag worden afgestoken (vuurwerkvrije zones). Een vuurwerkvrije zone kan bijvoorbeeld worden aangewezen in het centrum van een stad, vlak bij een ziekenhuis of een kinderboerderij. Als je je niet aan de regels houdt dan kun je een boete of een taakstraf krijgen. Daarnaast wordt het vuurwerk dat je in bezet hebt in beslag genomen.

Minimumleeftijd afsteken vuurwerk

Op de verpakking van legaal vuurwerk is altijd een minimumleeftijd terug te vinden van 12 of 16 jaar. Vuurwerk kopen is dan ook als het kind jonger is niet mogelijk. De minimumleeftijd van 12 jaar geldt voor fop- en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals sterretjes. Vuurwerk zoals fonteinen en grondtollen vallen onder F2 en worden gezien als consumentenvuurwerk. Hiervoor dien je 16 jaar of ouder te zijn. De verkoop van F2 vuurwerk kan alleen tijdens de 3 daarvoor aangewezen vuurwerkverkoopdagen. Je kunt het vuurwerk ook online kopen op vuurwerkkopen.nl en de bestelling thuis laten bezorgen eind december, of het zelf ophalen in de winkel in Amsterdam.

Veilig vuurwerk afsteken

Het veilig afsteken van siervuurwerk is belangrijk voor jezelf, maar ook voor omstanders die staan te kijken. Lees altijd goed te gebruiksaanwijzing en draag een vuurwerkbril (dit laatste geldt ook zeker voor omstanders). Verder is het belangrijk om een aansteeklont te gebruiken en op je kleding te letten. Draag geen licht ontvlambare materialen, openstaande laarzen of iets met een capuchon.

Illegaal vuurwerk is verboden

Illegaal vuurwerk is verboden om te (ver)kopen, bij je te hebben en af te steken. Hier staan hoge boetes op! Steeds vaker wordt er ook online professioneel vuurwerk besteld dat voor consumenten verboden is. Dit doen men voornamelijk bij webshops in Oost-Europa. In sommige gevallen wordt het per post verzonden en dat is natuurlijk levensgevaarlijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor medewerkers van post en distributie, buren en huisgenoten. Als je wordt gepakt kan er een gevangenisstraf worden opgelegd en/of krijg je een strafblad in combinatie met een bestuurlijke maatregel zoals het sluiten van je woning of een uitzetting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie