Afbeelding
Foto: Getty Images

Hoe vind ik de juiste afkickkliniek in Amsterdam?

28 november 2023 om 17:41 Partnercontent

Als je worstelt met de gevolgen van een alcohol- of drugsverslaving, dan is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk hulp krijgt. Hoe langer een verslaving duurt, hoe sterker deze wordt. Verslaafden moeten dan ook zo spoedig mogelijk geholpen worden om erger te voorkomen. Zowel voor de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Maar een afkickkliniek in Amsterdam vinden, dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er zijn heel wat behandellocaties beschikbaar. Hoe weet je dan welke voor jou het meest geschikt is? Waar let je op? 

Kies voor een geheel andere omgeving 
Vaak zien we dat mensen buiten Amsterdam eerder voor een behandeling in onze hoofdstad kiezen, dan de Amsterdammers zelf. Dit heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden voor velen is dat ze weg willen uit hun vertrouwde omgeving om zich volledig te kunnen richten op het herstel. Als je niet in de buurt bent van familie en vrienden of je bekende omgeving, dan kan dit veiliger voelen. Dan kan dit je juist het gevoel geven dat je echt kunt laten zien wie je bent. Je niet hoeft te schamen om je verslaving. Echter hoef je niet te kiezen voor een afkickkliniek in Amsterdam, er is bijvoorbeeld ook een afkickkliniek in de rustgevende omgeving van Limburg. Je kan bij deze kliniek echter wel jouw eerste intakegesprek in Amsterdam voeren. 

Sommige mensen hebben er juist baat bij om in hun vertrouwde omgeving te blijven. Dit is dus per persoon verschillend. Het is goed om hier alvast over na te denken. Vind je het prettiger om ergens waar je niet bekend bent aan jezelf te werken? Of blijf je liever op een vertrouwde plek? Op basis daarvan is het eenvoudiger om het aanbod te filteren. 

Worden er medicijnen voorgeschreven? 
In sommige gevallen is het ook goed om te vragen of er ook medicatie voorgeschreven kan worden. Dit is niet op elke locatie het geval. Hier hebben bepaalde mensen echter wel baat bij. Bijvoorbeeld omdat zij kampen met onderliggende klachten zoals angst en depressie en met medicijnen het afkicken beter aan kunnen. Sommige medicijnen kunnen ook helpen om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Is er ruimte voor nazorg?  
Wees je ervan bewust dat een verslaving nooit helemaal weg is. Op moeilijke momenten zal het lastig zijn om niet naar alcohol of drugs te grijpen. Ook wanneer je de afkickkliniek verlaat, is het dus van belang dat je ergens terecht kunt. Terugvallen hoort bij het proces van genezing. Controleer daarom of er ook na het doorlopen van de behandeling nog ruimte is voor extra hulp. Volgen er nog gesprekken? Is het mogelijk om je behandelende arts te bellen of te mailen op moeilijke momenten? In hoeverre is er ruimte voor nazorg of terugvalpreventie?

Kies voor een behandelingscentrum dat ook past bij onderliggende klachten
Ervaar je naast je verslaving ook andere problemen? Dan is het goed om voor een behandelcentrum te kiezen dat ook hiermee ervaring heeft. Als deze ook toegerust is op het aanpakken van dergelijke problematiek, dan zal dit helpen om zowel de verslaving als hoogstwaarschijnlijk de oorzaak aan te pakken. Voor veel mensen is de verslaving immers slechts een onderdeel van het probleem. Als je niet alle problematiek aanpakt, zal herstel heel lastig worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie