Afbeelding
Foto: Bruna Saito via Pexels

Een kind met voedselintolerantie kan nu een normaal leven leiden

4 december 2023 om 12:53 Partnercontent

Als je vroeger als kind een lactose- of gluten intolerantie had dan beperkte dat je leven op veel punten. Je kon niet zomaar met alles meedoen. Als een klasgenoot trakteerde voor zijn verjaardag dan moest jij overslaan. At het hele gezin een ijsje op een warme dag dan was het maar de vraag of er voor jou een lactosevrije variant beschikbaar was. Vandaag de dag is het leven van kinderen, maar ook volwassenen, met een voedselintolerantie een stuk gemakkelijker geworden. Zij kunnen middelen slikken die ervoor zorgen dat ze niet voortdurend hoeven op te letten wat ze eten om te voorkomen dat ze ziek worden.

Gewoon meedoen met de rest

Het is voor kinderen heel belangrijk dat ze gewoon met de rest mee kunnen doen. Een kind in een uitzonderingspositie wordt al snel buitengesloten. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, ook als het kind eenmaal volwassen is. Je kunt je kind Lactase geven. Dit is een vegan voedingssupplement dat ervoor zorgt dat de opname van lactose geen klachten geeft. Eén tablet per dag is voldoende om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Natuurlijk is overdrijven niet de bedoeling. Met dit middel kan je kind een ijsje eten of een glas melk drinken. Te veel lactose op een dag geeft echter alsnog het risico op een allergische reactie.

Wanneer ontstaat een voedsel allergie?

Een voedsel allergie kan in principe op iedere leeftijd optreden. Veel baby’s die een lactose intolerantie hebben, vertonen al symptomen als ze nog de fles krijgen. Ze hebben veel last van buikkrampen en huilen daardoor veel. Als wordt overgestapt op een ander soort voeding verdwijnen de klachten meestal. Maar als de baby geen lactose verdraagt is de kans aanwezig dat dit ook op latere leeftijd het geval is. Ook heeft een kind een grotere kans op een voedselallergie als één van de ouders hier ook mee kampt. Je kunt je kind bij twijfel eventueel in het ziekenhuis laten testen op allergieën. Een allergie kan echter ook op latere leeftijd ontstaan. Dit gaat vaak geleidelijk maar ook een plotselinge allergie komt voor. Het is dan vaak lastiger met omschakelen, omdat je immers altijd gewend geweest bent om melk te drinken of brood en koekjes te eten.

Over een allergie heen groeien

Dat een allergie op latere leeftijd kan ontstaan betekent ook dat je over een allergie heen kunt groeien. Een kind dat allergisch is voor gluten, lactose of pinda’s kan hier op latere leeftijd geen of minder last van hebben. Vaak wordt dit echter niet geprobeerd, want de reactie op stoffen waarvoor een allergie aanwezig is kunnen zeer heftig zijn. Mensen met een pinda- en notenallergie krijgen vaak een anafylactische shock en dan is hulp van een arts noodzakelijk. Als je wilt weten of je kind misschien niet meer of minder allergisch is voor bepaalde stoffen is het dus altijd verstandig om dit onder medische begeleiding te testen. De stof wordt dan op de huid aangebracht om te zien of er een reactie optreedt. Als dit het geval is kan er direct worden ingegrepen om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie