Afbeelding
Foto: Freepik

Wat doet rundercollageen voor je huid?

6 december 2023 om 17:24 Partnercontent

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam, en dat komt omdat het van vitaal belang is voor veel aspecten van onze gezondheid. Helaas zijn er veel dingen die ons collageenniveau kunnen verlagen en daarom is het een goed idee om supplementen zoals rundercollageen te gebruiken.

Allereerst beginnen we van nature collageen te verliezen als we ouder worden, maar we kunnen ook collageen verliezen door hormonale veranderingen, alcohol, bewerkt voedsel, overmatige zon, voedingstekorten of roken. Daarom is het belangrijk om ook collageen van buitenaf aan te vullen, zoals rundercollageen. Hoewel er collageenbronnen in voeding bestaan, kan het moeilijk zijn om de delen van de dieren te consumeren waar het collageen geconcentreerd is.

Hoe haal je (runder) collageen uit voeding?
Een manier om runder collageen uit voedselbronnen te halen is door zelfgemaakte bottenbouillon te maken. De voordelen van bottenbouillon zijn echt geweldig, dus dit is een geweldige optie.

Een andere slimme en handige keuze is het gebruik van collageensupplementen. Een supplement met rundercollageen is een van de nuttigste en eenvoudigste manieren om je collageeninname te verhogen, omdat het een dichte collageenstoot aan je cellen geeft. 

Als je gehydrolyseerde collageensupplementen van hoge kwaliteit gebruikt, is de eiwitafbraak bij wijze van spreken al halverwege, omdat de bruikbare kleine ketenpeptiden en aminozuren al klaar zijn - je lichaam hoeft ze alleen nog maar voor je aan het werk te zetten.

Dus wat betekent dat precies, wat is rundercollageen en waarom zou je het aan je gezondheidsprogramma toevoegen? Laten we dat eens uitzoeken.

Wat is rundercollageen?
Rundercollageen wordt ook wel runderkraakbeen of rundercollageen genoemd. Gelatine is een vorm van gehydrolyseerd rundercollageen, wat betekent dat het in wezen een deel is van afgebroken collageen.

Waar komt rundercollageen vandaan? Het is een eiwit dat van nature voorkomt in het kraakbeen, de botten en huiden van koeien. Dit type collageen lijkt erg op wat we in ons lichaam hebben en levert een gezonde dosis collageen type I en III.

Type I collageen en type III collageen zijn de belangrijkste bestanddelen van huid, haar, nagels, spieren, pezen, ligamenten, botten, tandvlees, tanden, ogen en bloedvaten. Samen vormen type I en III collageen meer dan 90 procent van het collageen in ons lichaam.

Rundercollageen is rijk aan het aminozuur glycine, dat nodig is voor de opbouw van gezonde DNA- en RNA-strengen. Dit zijn de essentiële genetische bouwstenen voor goed functionerende lichaamscellen.

Glycine is ook een van de drie aminozuren waaruit creatine wordt gevormd. Van creatine is bekend dat het een gezonde spiergroei bevordert en helpt bij de energieproductie tijdens trainingen.

Last but not least levert rundercollageen ook het aminozuur proline. Proline speelt een cruciale rol in het vermogen van het lichaam om zelf collageen aan te maken.

Voordelen van rundercollageen 
Gehydrolyseerd rundercollageen werd geproduceerd als voedingssupplement nadat wetenschappers hadden geleerd om het lange keten triple helix eiwit in kortere stukken te breken en vervolgens de drie helixen van elkaar te scheiden. De korte individuele peptiden vormen gehydrolyseerd collageen, wat voordelen voor je lichaam biedt.

Collageen bouwt spieren en herstelt weefsel
Rundscollageen is een structureel eiwit dat voorkomt in koeien, dus het is inherent een superhoge eiwitbron. Meer specifiek bevat rundercollageen type I en III collageen, wat de beste collageentypes zijn om te consumeren als het gaat om training en spierherstel.

Collageen type I en III ondersteunen specifiek de pezen en ligamenten die je elke keer dat je traint gebruikt. Door collageen voor en na de training te consumeren, kun je je lichaam helpen beter en sneller te herstellen van alle soorten lichamelijke inspanning.

Gevriesdroogde rundercollageenmatrix is zelfs gebruikt voor postoperatieve wondgenezing. Eén pilotstudie ontdekte dat “type I rundercollageen matrix een veilig, gemakkelijk verkrijgbaar alternatief bood voor traditionele methoden van second intention genezing.”

Rundercollageen voor de huid 
Bij inwendig gebruik kan collageen de algehele gezondheid van je huid echt verbeteren, waardoor het een uitstekend natuurlijk huidverzorgingsproduct is. Het helpt bij de vorming van elastine en andere bestanddelen in de huid die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de jeugdige teint, textuur en uitstraling van de huid.

Collageen wordt erkend voor het helpen verminderen van de zichtbare tekenen van rimpels, het verminderen van wallen en het bestrijden van verschillende andere tekenen van veroudering.

Veel mensen melden een vermindering van cellulitis bij het eten van voedingsmiddelen en supplementen die collageen bevatten, omdat cellulitis ontstaat door een gebrek aan bindweefsel, waardoor de huid zijn stevige tint verliest.

Soorten collageen supplementen
Met de stijgende populariteit van collageensupplementen zijn er veel soorten poeders, capsules en drankjes op de markt. Maar hoe weet je nu welk type collageen het beste voor je is?

Hoewel mensen van nature collageen aanmaken, neemt de productie af naarmate ze ouder worden. Dit kan leiden tot huidveroudering en veranderingen in de gezondheid van spieren en gewrichten.

Collageensupplementen zijn afkomstig van een aantal bronnen, waarbij rundercollageen (specifiek van koeien) het populairst is. Andere vormen zijn zeecollageen en collageen uit eierschaal membranen.

Terwijl rundercollageen type I en III collageen bevat, biedt zeecollageen type I en II. Daarom is het gebruik van een multi-collageen complex met verschillende bronnen ideaal.

Een andere belangrijke factor waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar collageensupplementen is de verteerbaarheid/opname. Als je collageen consumeert via voedingsmiddelen en supplementen, zoals viscollageen of collageen afkomstig van koeien of eierschalen, moet je lichaam in staat zijn om dit complexe eiwit af te breken en op de juiste manier te gebruiken.

Het spijsverteringssysteem moet aan het werk om het collageen af te breken in eenvoudigere, beter bruikbare vormen van peptiden en aminozuren. Vervolgens worden deze kleinere moleculen in de dunne darm opgenomen in het bloed. Tot slot gaan deze moleculen naar de vele plaatsen waar ze nodig zijn en worden ze weer samengevoegd tot collageen.

Klinkt als een heel proces, toch? Bovendien kan de vertering van collageen uit de voeding vaak onvolledig zijn en resulteren in zeer grote peptideketens, die niet goed worden gebruikt door het lichaam.

Tot slot: gehydrolyseerd collageen
Er is een manier om het bovenstaande opnameproces makkelijker te maken, namelijk door ervoor te zorgen dat je een collageensupplement koopt dat al gehydrolyseerd is. Dit betekent dat het collageen al is afgebroken tot beter verteerbare en bruikbare vormen.

De meeste kenners raden een gehydrolyseerd collageensupplement van runderen in poedervorm aan. Dit collageenpoeder heeft een lichtgele tot gebroken witte kleur.

Je kunt het collageen gemakkelijk toevoegen aan smoothies en andere dranken, maar ook aan soepen, stoofschotels en gebakken producten. Vergeleken met gelatine, dat lange aminozuurketens heeft, heeft gehydrolyseerd collageen kortere aminozuurketens die gemakkelijker te verteren zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie