Tom Löwenthal (geheel rechts)l inspireert de deelnemers aan de vijfde MeerLieddag.
Tom Löwenthal (geheel rechts)l inspireert de deelnemers aan de vijfde MeerLieddag. Trudy Witteman

MeerLieddag in de St. Augustinuskerk: zingen dat het een aard heeft

17 februari 2020 om 14:43 Podiumkunsten

VIJFHUIZEN Zingen is gezellig en zingen verbroedert. Het wordt maar weer eens bewezen tijdens de MeerLieddag in de St. Augustinuskerk.

Wat vijf jaar geleden als een experiment begon staat inmiddels als een huis en klinkt als een (kerk)klok. En is een inspiratievol evenement geworden waar mensen naar uitkijken. Zeker ook omdat vanaf jaar één de bekende componist en kerkmusicus Tom Löwenthal de deelnemers laat ervaren dat ze op zanggebied meer kunnen dan ze zelf denken. Zo ook op zaterdag 15 februari. Het is hard studeren, maar opnieuw mag het resultaat er zijn. Met de gedreven Löwenthal op de bok, met Charlie Bo Meijerink - master piano klassiek Utrechts Conservatorium - op de pianokruk en Ad Jacobs op het orgelbankje wordt het een zangmiddag waarvan velen vinden het jammer is dat deze slechts één keer per jaar gehouden wordt.

Ik heb veel gehad aan zijn aanwijzingen

CHIRURG De zangdag is bedoeld voor de leden van de parochiekoren van het samenwerkingsverband MeerLiede (Spaarndam, Haarlemmerliede, Halfweg-Zwanenburg en Vijfhuizen) om nieuwe liederen in te studeren en om bekende stukken af te stoffen en nieuw elan te geven. Zo was het vijf jaar geleden. Inmiddels doen ook leden van het koor van kerkgemeenschap De Ark uit Hoofddorp mee evenals zangliefhebbers die niet bij een koor zijn aangesloten. En van zo'n gemêleerd gezelschap weet Löwenthal één klinkend geheel te maken. "Wat is het toch heerlijk om met zo'n grote groep te zingen", laat Chris van Beek zich zachtjes ontvallen wanneer Löwenthal de sopranen onder handen neemt. De dirigent van het kerkkoor van Haarlemmerliede verheugt zich elk jaar weer op het enthousiasme en het vakmanschap van Tom Löwenthal die met de precisie van een chirurg kneedt en schaaft. Niets ontgaat hem. "Het is op en top genieten. Ik heb veel gehad aan zijn aanwijzingen", deelt Judith van der Aar een compliment uit. Zij zingt pas vijf maanden in het koor van Chris en doet voor de eerste keer mee. "Volgend jaar ben ik wéér van de partij."

Elk van de zeven deelnemende koren heeft een voorkeurslied ingestuurd. Met 'behoed mij, o God' uit Taizé maakt Löwenthal de stemmen los om vervolgens veel aandacht te besteden aan 'An Irish Blessing'. Totdat hij tevreden is. "Fantastisch. Zó heeft de componist het bedoeld." Als verrassing heeft de meester gezorgd voor een recentelijk door hem gecomponeerd Onze Vader, vertaald uit het Aramees. Fonkelnieuw dus en na afloop met graagte in de binnenzak gestoken. Zodat het bij het repertoire van het eigen koor gevoegd kan worden.

"Het was hard studeren. Het nieuwe Onze Vader was moeilijk voor ons bassen", meent Hans Roelofs van het koor van De Ark. Hij heeft naar eigen zeggen een fijne middag gehad. "Je leert veel van Tom. Jammer dat hij in tijdnood kwam." Rob en Nelke van der Riet beamen het. Ze zijn er voor het eerst bij en hebben genoten van de ontspannen manier waarop Löwenthal instudeert. "Het is intensief, maar je gaat met een blij gevoel naar huis. Hij leert je zingen." Wat Rob betreft mag de organisatie er dan ook gerust een hele dag van maken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie