Directeur Monika van der Ent van Pier K.: 'De docenten gebruiken alle digitale middelen die voorhanden zijn, ze skypen, zoomen en appen dat het een lieve lust is.'
Directeur Monika van der Ent van Pier K.: 'De docenten gebruiken alle digitale middelen die voorhanden zijn, ze skypen, zoomen en appen dat het een lieve lust is.' Jet Kuiper

Cultuurgebouw gaat strijd met coronavirus aan en vindt alternatieven

Podiumkunsten

HAARLEMMERMEER In coronaland probeert het Cultuurgebouw Haarlemmermeer zo goed als het kan bewoners te voorzien van allerlei vormen van cultuur. En dat lukt. Creativiteit is daarbij het sleutelwoord. Directeur Arjen Davidse: "Wij vinden dat in deze tijden verbinding en cultuur net zo belangrijk zijn als de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen én bovendien prachtige middelen om ondanks alles, samen te genieten van mooie dingen. Wij zijn dan ook volop bezig met ideeën en initiatieven vanuit Het Cultuurgebouw en onze omgeving. "

"Door een grote gezamenlijke krachtinspanning van programmeurs, medewerkers, artiesten en impresariaten is het Schouwburg De Meerse gelukt om vrijwel alle dertig voorstellingen die gepland stonden in de periode tot en met 6 april te verplaatsen naar latere data." vertelt Erik Jobben, directeur van De Meerse. "Dit betreft data nog in het lopende seizoen of in het seizoen dat na de zomer begint. Ook met de huurders van zalen is het gelukt om nieuwe data vinden. De zondagavondfilms in Het Oude Raadhuis komen helaas allemaal te vervallen. In de galerie De Meerse is een schitterende tentoonstelling ingericht: Verknipt & Verscheurt II. De opening hiervan zou 15 maart plaatsvinden, maar ook deze kon geen doorgang vinden. Indien het mogelijk wordt deze expositie alsnog te openen zal dit zeker gebeuren."

ESTAFETTE Ook bij Duycker lukt het om de meeste concerten te verplaatsen naar een latere datum. "Dit betekent niet dat artiesten geen enorme klap te verduren krijgen. Velen van hen zijn volledig afhankelijk van hun inkomsten uit de podiumkunsten. Duycker vindt het belangrijk artiesten een platform te (blijven) bieden en richt zich onder andere op lokale talenten. Lotte Lammers, artistiek leider Duycker: "Een zevental jongeren gaat, op afstand, nummers schrijven in estafettevorm. Het begint bij een 'bandlid', waarna het stokje digitaal wordt doorgegeven aan de volgende muzikant. Steeds bouwen we het idee een stukje uit totdat er een volwaardig nummer tot stand is gekomen. Het proces, de voortgang en het eindresultaat van het project wordt gedeeld via de socialmediakanalen van Duycker. Zo kunnen we onze lokale talenten toch een platform blijven bieden in deze tijden van isolatie en gecancelde optredens. Ook staat er op Spotify een playlist met muziek van alle artiesten die naar Duycker zouden komen."

PODCAST Amstelring, partner van Het Cultuurgebouw, gaat een podcast opnemen over corona in de regio maar bovenal een leuke show met ook vertier en muziek. Ook komt er een Whatsapp groep "My Generation" waarin de seniorenclub die elkaar maandelijks opzoekt in Het Cultuurgebouw kan praten over muziek en muziek kan uitwisselen.

Bij het kunstencentrum van Pier K is er een digitale creatieve golf losgebarsten. Een groot deel van de lessen wordt inmiddels digitaal gegeven. Directeur Monika van der Ent: "De docenten gebruiken alle digitale middelen die voorhanden zijn, ze skypen, zoomen en appen dat het een lieve lust is. We hebben ook een online platform gecreëerd waar docenten elkaar ontmoeten en inspireren met lesvormen en andere ideeën en er is een website voor kinderen in de maak. Juist nu is het belangrijk dat kinderen die de hele dag thuis zijn allerlei aanbod krijgen. We houden onze klanten met een wekelijkse update op de hoogte van alle ontwikkelingen. Verder bereiden we het nieuwe seizoen met activiteiten op de scholen en in het kunstencentrum voor. We kijken uit naar de tijd dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten. We hebben het dus druk en de meeste van ons zijn gezond. En dat laatste is onze grootste zorg."

Ook de Bibliotheek oriënteert zich steeds meer op online mogelijkheden en social media. Als lid van de Bibliotheek kun je digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen. Voor 4,50 per maand (iedere maand opzegbaar) ben je al lid, maar ook voor niet-leden zijn er online allerlei mogelijkheden om te lezen en te laten voorlezen.

ARCHITECTUUR Bij het Podium voor Architectuur wordt gewerkt aan het ontwikkelen van tutorials, online cases, online exposities en podcasts en is hiervoor op zoek naar bouwers. Floor Nijdeken van Podium voor Architectuur: "Voor Erfgoed in Miniatuur roepen wij op om voort te bouwen aan de toekomst van Haarlemmermeer met haar unieke erfgoed als inspiratie en basis voor de toekomst. Binnenkort verschijnt er een oproep op de website om de iconen van Haarlemmermeer thuis op schaal na te bouwen van ca. 10 tot 25 centimeter. Wie bouwt er mee? Ook volgt er binnenkort een fotografie-oproep voor Mind your Step - Fotografie van een dynamische regio in rust. Het komt zelden voor dat onze dynamische luchtvaartregio zo'n verstild karakter heeft als nu, een landschap met bedrijven, steden en infrastructuur, maar zonder de gebruikelijke bewegingen. En het Podium voor Architectuur werkt ook aan individuele activiteiten die met gepaste afstand kunnen plaatsvinden. Hoe kunnen we fietsend en lopend Haarlemmermeer ervaren?"

Kortom, Het Cultuurgebouw doet er alles aan om cultuur naar u toe te brengen! Kijk op de diverse social media kanalen en websites, via www.hetcultuurgebouw.nl klikt u gemakkelijk door naar het aanbod per instelling. Gekochte kaarten voor voorstellingen die verplaatst worden blijven geldig voor de nieuwe data. Alle kaartkopers krijgen te zijner tijd bericht.

advertentie
advertentie