Handen aan toetsenbord
Handen aan toetsenbord Machteld Spiekman

Boze brief bewoner Nieuwermeerdijk aan raadsleden Haarlemmermeer

8 september 2019 om 10:46 Politiek

Geachte raadsleden Haarlemmermeer,
>
> Bijna is het zo ver: dan kunt u eindelijk genieten van de welverdiende VIP plaatsen bij de KLM open die volgend weekend wordt gehouden op het terrein van The International. Ik wil ook dat u goed om u heen kijkt en realiseert wat voor werk er de afgelopen weken is verzet om dit allemaal tot stand te brengen. Fantastisch hoe de organisatie dat binnen het strakke tijdschema heeft bewerkstelligd. En ziet u hoeveel materiaal ze hebben gebruikt? Onvoorstelbaar dat ze gewoon een heel dorp hebben opgebouwd met stalen platen als ondergrond. Fantastisch nietwaar? De ecologische zone is voorlopig wel even buiten gebruik, maar wie daar over zeurt.....
>
> Bij dat alles kunt u zich misschien niet voorstellen hoeveel vrachtwagens voor de aanvoer hebben gezorgd... en straks weer afvoeren ..wij wel, namelijk 2 x honderden. En de meesten zijn over de Nieuwemeerdijk Oost en de Koekoekslaan gereden. En laat dat nu juist een dijk zijn die niet geschikt is voor zwaar verkeer en waar eigenlijk een verbod voor vrachtwagens geldt. Daarbij mag er op een groot deel van de Nieuwemeerdijk 30km per uur gereden worden. Daar is zelfs een 'fietsstraat' voor ingericht. Maar zoals u begrijpt... er was een strak schema te volgen dus 30 km per uur was voor de meesten toch wel wat te langzaam. 50 km per uur of meer past beter. Het gevolg waren heftige trillingen in vele huizen langs de dijk. Best wel fijn om morgens iets na 6 uur wakker geschud te worden door een zware combinatie die te hard over de dijk rijdt. Of thuis te komen en alle keukenkastjes open te zien staan waarop je in eerste instantie aan een inbraak denkt. Er rijden in 2 maand tijd meer vrachtwagens over de dijk dan normaliter in 10 jaar. Ach en een scheurtje meer of minder in die oude niet onderheide woningen zal ook wel niet meer uitmaken. De meeste huizen zijn eigen bezit en dus een spaarpotje of pensioen voor de bewoners. Dus wie heeft daar nu last van? Ze staan toch al scheef.

> En is het u ook opgevallen hoe goed het personenvervoer is geregeld? Parkeren op Schiphol en dan lekker met de bus tot aan t festival terrein. Heerlijk! Hobbelde u ook zo lekker toen u op t terrein aan kwam? Let daar extra op, want dat hobbelen doen velen van ons in de woningen aan de dijk ook. Dat met duizenden ritjes in een paar dagen. Fantastisch toch? En dan te bedenken dat de bus die hier vroeger reed niet meer mocht rijden ivm de belasting van de dijk. Dus die duizenden ritjes nu in 3 dagen.... Valt allemaal best wel mee als je hier niet woont.

> Ben benieuwd of er wel rekening is gehouden met het maximale decibel wat er op de woningen wordt afgevuurd tijdens de feestavonden. Wij hebben helaas geen vergunning kunnen inzien omdat die om waarschijnlijk strategische redenen van de gemeente nog niet gepubliceerd zijn op dit moment van schrijven, dus laten we ons verrassen. Het duurt maar tot 23.30 en dan iedereen nog met de bus terug.... zal wel niet vroeg slapen worden.

> Gelukkig tot nu toe weinig merkbare weerstand van de slachtoffers. De gemeente komt er aardig vanaf met pappen en nat houden. Er wonen hier veel 65+ en die hebben helemaal geen zin meer in gedoe of weten niet meer bij wie ze aan moeten kloppen om hun zorgen te uiten. Die blijven rustig in huis zitten en daar heeft de gemeente lekker geen last van. Dan blijven er misschien een paar bewoners over die wel mekkeren, maar de meesten hebben passe partout kaarten gekregen dus die zullen wel tevredengesteld zijn. Nou dan moet ik u misschien teleurstellen; veel bewoners op de dijk zijn dat niet en zijn het meer dan zat.
>
> Bij de vraag aan de organisatie waarom het verkeer niet via de Oude Haagse weg had gekund zoals de afspraak was is het enige antwoord: 'nee dat kan logistiek niet'. En bij de vraag waarom de bussen niet gewoon over de busbaan kunnen rijden krijgen we als antwoord dat het zo allemaal vergund is. Bovendien rijden de streekbussen op schema en die vele bussen voor t golftoernooi leveren mogelijk een paar minuten vertraging op!!! Oooh, dus een paar minuten vertraging weegt letterlijk zwaarder dan de duizenden bussen over de dijk die er niet geschikt voor is.
>
> Al jarenlang worden de bewoners op de dijk in de maling genomen en dit is de druppel. Al jarenlang worden de bewoners aan t lijntje gehouden en alle gemaakte afspraken worden niet of half nagekomen. Heeft u wel eens gekeken onder welke voorwaarden die golfclub er mocht komen? Eén van de hardste voorwaarden was dat alle aan en afvoer via de Oude Haagse Weg zou gaan. Dat is vastgelegd in het erfpachtcontract vh golfterrein en in t bestemmingsplan. Hoe bestaat t dat de gemeente daar vanaf wijkt? Hoe kan de gemeente toestaan dat een kwetsbare dijk zo overbelast wordt met alle risico van schade? Krijgen we hier straks het Groningen effect? Mogen wij 5 jaar lang proberen aan te tonen dat die ene scheur toch echt door t vele en te zware verkeer is gekomen. Kansloos, zo schatten wij in.

> Het is in de afgelopen jaren meermaals gebleken dat de golfclub alle ruimte krijgt van de gemeente en de bewoners continu aan het kortste eind trekken. Je kan als bewoner ook niet opboksen tegen Schiphol, de golfbaan en de gemeente. Harde beloften worden als t er op aan komt ineens vergeten. Maar ook de afspraken met de gemeente zelf zijn een lachertje. Meest recente pijnlijke voorbeeld is 'de fietsstraat' die de bewoners door hun strot is gedrukt. Deze is zo fantastisch aangelegd dat het niet aan de eisen van een fietsstraat voldoet. Hij levert wel meer overlast want door de stenen stroken in het asfalt is het lawaai erger geworden. Hij is ook onveiliger geworden want vanwege de harde steentjes aan de zijkant rijden fietsers midden op de rijbaan. Eigenlijk moeten automobilisten er achter blijven rijden, maar als iedere automobilist die dat doet €5 krijgt kost dat in een half jaar tijd nog geen €100. Automobilisten halen gewoon in en tegemoetkomend fietsverkeer moet wijken. Regelmatig met een aanrijding tot gevolg. Er wordt onverminderd hard gereden op deze zgn fietsstraat. Zelfs door brommertjes met blauwe plaatjes. Snelheden van 50 is het meest voorkomende, snelheden van 70 km heel normaal en snelheden van boven de 100 komen vooral in de stille uurtjes voor. De straat oversteken doe je niet zomaar, je kijkt eerst 4x voordat je het aandurft. En dan nog wordt je van je sokken gereden. Als je als bewoner daar wat van probeert te zeggen wordt er agressief door de bestuurders gereageerd: een dikke vinger of extra druk op t gaspedaal.... Politie gaat (wil) niet handhaven want de straat is niet goed ingericht, er komt geen flitspaal want die mogen niet flitsen op een 30 km weg en de gemeente doet niets want die weet het eigenlijk ook niet meer. Al met al hebben de dijkbewoners (en ditmaal ook op de rest van de Nieuwemeerdijk en Akerdijk) te maken met een gemeente die maar wat doet en eigenlijk zelf ook niet meer weet wat t nu eigenlijk doet. Daarbij is tot overmaat van ramp tijdens de aanleg van de fietsstraat het trottoir aan gort gereden. Daar zijn meerdere klachten over verstuurd maar de gemeente heeft t te druk. Als bejaarde (en dat zijn er hier veel) kost het je moeite rechtop te blijven lopen en niet te struikelen. Kunt u leuk naar kijken als u toch in de bus zit. Wel aan de linkerkant gaan zitten op de heenreis.

> Dan hebben we hier gelijkertijd met de fietsstraat ook een inrijdverbod tijdens de spits voor doorgaand verkeer gekregen. Ach, voor zover dat bord al leesbaar is, is er geen automobilist die zich er aan houdt. Het is alleen maar drukker geworden. De gemeente reageert niet eens meer op de vele meldingen die het krijgt, begrijpelijk. Die hebben wel wat anders te doen en hebben er bovendien zelf geen last van. Wel maken wij ons naast de overlast zorgen over de veiligheid van de vele schoolgaande kinderen. Die worden af en toe met 70 km/u ingehaald.... maar waar maken we ons druk om... het gaat toch goed allemaal?

De dijk zou een langzaamverkeersfunctie krijgen zodat het oude cultuur historische waarden beter bewaard zouden blijven. Minder snelverkeer en meer recreatief (fiets) verkeer. Maar met een hapje en een drankje in onze hand zeuren we daar even een paar weken niet over. Leve de jubilarissen!
>
> We zijn absoluut niet tegen de KLM open. Er wonen hier zelfs mensen met een blauw hart en zijn trots op onze blauwe vogel. Ultra fijnstof inhaleren we met plezier en een paar duizend vluchten meer of minder hoor je ons niet over. We begrijpen best wel dat Schiphol het druk heeft en een half jaartje korte leven nemen we voor lief. Maar op deze slinkse wijze een feestje organiseren over de ruggen van bewoners is wel heel gênant. Ik hoop dat u lekker geniet van uw welverdiende hapje en borreltje, net zoals toen u was uitgenodigd bij the International om dit toernooi voor te bespreken. Het staat immer fantastisch op de CV van de Haarlemmermeer en Schiphol: '100 jaar KLM open'. Dat het gelijkertijd met het 100 jarig jubileum van de KLM is kan geen toeval zijn. Sommige huizen hier staan er ook al langer dan 100 jaar. Ik hoop dat u tijdens t drankje nog even nadenk over alles wat u als gemeente heeft veroorzaakt.

> Neem het ons niet kwalijk dat wij deze mail aan wat meer adressen sturen. Wij hebben namelijk ernstig het gevoel dat de gemeente dit liever klein wil houden en zodoende ongestoord kan genieten van een welverdiend feestje. Wij staan ten alle tijden klaar om u te woord te staan, als het u uitkomst natuurlijk.


> Gezellig 100 jarig jubileum toegewenst!

> Vriendelijke groet van vele Nieuwemeerdijk bewoners, ook van diegenen die liever zwijgen. (Naam bekend bij de redactie)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie