Dorpsraadvoorzitter Jolijt de Jong en Rob de Vries voor het bord zoals zij Spaarndam in zijn geheel zouden willen zien.
Dorpsraadvoorzitter Jolijt de Jong en Rob de Vries voor het bord zoals zij Spaarndam in zijn geheel zouden willen zien. Henk van Ommeren

Kasja Ollongren via een brief aan de Tweede Kamer: geen grenscorrectie Spaarndam

9 september 2019 om 09:20 Politiek

SPAARNDAM Er is geen aanleiding voor een grenscorrectie rond Spaarndam. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren via een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Vanaf het moment dat er sprake was van een mogelijke fusie van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, wilde de Dorpsraad Spaarndam dat Spaarndam wat over twee gemeentes verdeeld was, gezamenlijk onder de gemeente Haarlem zou gaan vallen. De gemeente Haarlem stelde daarbij dat zij alleen interesse had voor Spaarndam-Oost en niet in de rest van de gemeente, zoals Haarlemmerliede en Halfweg. Dit was tegen de wens van de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, die een ongedeelde fusie met één andere gemeente wilde.

Dit was in de fusie gesprekken met vijf mogelijke fusiepartners, uiteindelijk een van de breekpunten, waardoor Haarlem als fusie partner afviel. Uiteindelijk besliste de gemeenteraad voor fusie met de gemeente Haarlemmermeer. Dit vooral ook omdat de gemeente Haarlemmermeer volgens de raad de beste garantie was voor het voort blijven van de groene buffer, een van de belangrijkste eisen.

De Dorpsraad Spaarndam bleef zich verzetten tegen een mogelijk volledige fusie. In hun ogen was de meerderheid van de bewoners uit Spaarndam-Oost voorstander van een samenvoeging met de gemeente Haarlem. Dit werd door de gemeenteraad van Haarlemmerliede ontkent, gezien de bijeenkomsten die er met bewoners waren geweest. Ook bleek op de social media dat er juist veel bewoners voorstander waren van een fusie met Haarlemmermeer.

Bij de behandeling van het wetsvoorstel voor de fusie kwam een eventuele grenscorrectie aan de orde. Daarvoor had met name de voorzitter van de Dorpsraad Spaarndam op alle mogelijke manieren kenbaar gemaakt dat volgens haar een grote meerderheid van de bevolking van zowel Spaardam-Oost als West voor een grenscorrectie was. Een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer was hier gevoelig voor. De minister kreeg de opdracht om via de provincie te laten onderzoeken of er draagvlak was voor een grenscorrectie. De fusie werd echter wel goedgekeurd.

In de periode voordat dit onderwerp aan de orde kwam waren de Dorpsraad en de voorstanders van een grenscorrectie zeer actief op de social media en in de pers. Na gesprekken met diverse partijen kwam Gedeputeerde Staten van Noord-Holland tot de conclusie dat er geen draagvlak voor een correctie was. Bovendien vond Gedeputeerde Staten zich niet de aangewezen partij om een bevolkingsonderzoek te doen.

Na de brief van de minister aan de Tweede Kamer bleef het wat betreft de voorstanders van een grenscorrectie stil op de social media en in de pers. De tegenstanders lieten duidelijk blijken dat zij heel blij waren met de uitkomst en wat hun de zaak hiermee was afgesloten. Pogingen van de redactie van het HC Nieuws voor commentaar op deze brief van Dorpsraad Spaarndam waren vergeefs. Het enig wat gesteld werd, was dat het nu aan de Tweede Kamer is, van waaruit nog geen reactie geweest.

Henk van Ommeren

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie