Afbeelding
Ton Dijkstra

Brede school weg, leve de community

21 oktober 2019 om 13:00 Politiek

HAARLEMMERMEER Het ooit zo veelbelovende concept van de Brede School heeft in Haarlemmermeer een stilzwijgend einde gekregen. De Community Scholen zijn er voor in de plaats gekomen. De gemeenteraad liep donderdagavond ook voor dit nieuwe concept warm.

De Brede Scholen werden onder regie van de gemeente opgezet om een schoolgebouw veel meer te laten zijn dan een plek waar kinderen en jongeren onderwijs kunnen volgen. Ook Kinderopvang en een buurtcentrum zouden gebruik moeten kunnen maken van een accommodatie, zeker in de avonduren als leslokalen leeg staan.

De Rekenkamercommissie (RKC) deed eerder onderzoek naar het functioneren van de Brede Scholen en kwam tot de conclusie dat er nog veel aan schortte. De commissie deed meerdere aanbevelingen, maar naderhand bleek uit onderzoek dat het college die niet heeft opgevolgd.

In plaats daarvan stierven de Brede Scholen een stille dood om plaats te maken voor zogeheten Community Schools. Hét grote verschil met de voorganger is dat in dit geval een schoolbestuur het initiatief moet nemen om contact te leggen met de wijkbewoners, de kinderopvang en andere betrokken organisaties in een buurt. Bij Brede Scholen was het juist de gemeente die het voortouw nam.

Die werkwijze is achterhaald, zo benadrukten meerdere fracties donderdag tijdens een debat. De gemeente moet een initiatief alleen faciliteren en niet zelf het wiel uitvinden, zo was de gedachte.

Bleef de vraag nog over of het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad wel voldoende op de hoogte heeft gesteld van de belangrijke koerswijziging. De huidige onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water stelde dat een en ander in beleidsstukken wel aan de orde is gesteld, maar een heldere brief met uitleg was misschien ook niet verkeerd geweest.

De gemeenteraad nam daar genoegen mee. Enkele fracties staken de hand in eigen boezem. Niet alleen het college maar ook de raad heeft zitten slapen.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie