Afbeelding
Victor Schutijser

Groen licht lokaal referendum Haarlemmermeer

4 februari 2020 om 10:50 Politiek

HAARLEMMERMEER Inwoners kunnen in de naaste toekomst over een belangrijk onderwerp een referendum laten houden, waarbij de mening van de bevolking wordt gepeild. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met een raadplegend referendum.

Het voorstel kreeg 21 stemmen voor en zestien tegen. De fracties van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP waren tegen. Zij vinden dat een referendum niet zo veel toevoegt aan de mogelijkheden die de inwoners nu al hebben om een kwestie op de politieke agenda te krijgen. De fracties van HAP, Forza!, D66, GroenLinks, Een Haarlemmermeer en SRH hadden daarover een andere opvatting.

ONNO HOES De invoering van een referendum heeft in Haarlemmermeer heel wat voeten in de aarde gehad. Toenmalig burgemeester Theo Weterings is er al mee aan de slag geweest nadat zich een meerderheid in de gemeenteraad aftekende die voor was. Een voorstel liet lang op zich wachten, omdat eerst de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude aan de beurt was.

De discussie werd voortgezet onder de vorige burgemeester Onno Hoes, die vorig jaar toezegde met een menukaart te komen waaruit de raad kon kiezen. Het punt is namelijk dat een raadsmeerderheid wel voor een referendum is, maar elke partij wil weer wat anders.

DAADWERKELIJK Er ligt nu dus een compromis waarmee de meeste partijen uit de voeten kunnen. Burgemeester Marianne Schuurmans beloofde een en ander snel te zullen uitwerken, zodat het lokaal referendum ook daadwerkelijk kan worden ingevoerd. De burgemeester durfde geen termijn te noemen waarin dit kan zijn geregeld.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie