Vooral Jeudghulp kost de gemeente veel geld.
Vooral Jeudghulp kost de gemeente veel geld. Centrum voor Jeugd en Gezin Houten

Jeugdhulp groeit Haarlemmermeer boven het hoofd

25 september 2020 om 08:24 Politiek

HAARLEMMERMEER Ook Haarlemmermeer leeft nu financieel in zwaar weer en verwacht in 2020 een tekort op het sociaal domein van 7,6 miljoen euro, waarvan 6,8 euro miljoen op jeugdhulp. De gemeente vindt dat de overheid daar verantwoordelijk voor is en dat er extra geld moet komen.

Wethouder Mieke Booij: “Bij jeugdhulp zien we dat gemiddeld 72 procent van de verwijzingen afkomstig is van huisartsen, jeugdartsen, medisch specialisten, rechters en jeugdbescherming en jeugdreclassering. Deze ‘wettelijke verwijzers’ hebben op grond van de Jeugdwet zelf de bevoegdheid om door te verwijzen naar de specialistische jeugdhulp.”

“Als gemeente kunnen we die kosten niet voorkomen. Financieel zijn we echter wel verantwoordelijk. Daarom moet er ook meer geld en middelen vanuit Den Haag komen om gemeenten te helpen. Veel gemeenten hebben tekorten.Het is dan ook nu tijd dat het rijk serieus over de brug komt met extra geld”, zegt Booij.

Landelijk wordt nu onderzocht of er structureel extra geld naar de jeugdhulp moet gaan. Het kabinet wil de resultaten echter pas bij de volgende kabinetsformatie betrekken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft er echter op aangedrongen daar eerder duidelijkheid over te verschaffen.

Haarlemmermeer heeft in de afgelopen jaren zelf ook niet stil gezeten. “We proberen de instroom in de jeugdhulp te beperken en te sturen op de inzet van onze aanbieders. Het college gaat zich nu beraden op maatregelen om het tekort terug te dringen. Booij: “We krijgen steeds meer zorgtaken van de landelijke overheid, waarbij we amper kunnen sturen op kosten, terwijl de tekorten wel op ons bordje komen. Ook Haarlemmermeer krijgt het nu lastig. De minister moet dan ook nu over de brug komen en met structureel extra middelen. Het water staat namelijk veel gemeenten aan de lippen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie