Afbeelding
Joost Verhagen

Demonstratie voor zelfbeschikkingsrecht vrouwen op Grote Markt

16 februari 2021 om 15:28 Politiek

HAARLEM Op de Grote Markt wordt woensdag 17 februari vanaf 17.00 uur een demonstratie gehouden om op te komen voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Aanleiding voor de demonstratie is het beleid van de gemeente Haarlem ten opzichte van de ‘fundamentalistisch katholieke’ organisatie Donum Domini, zo laat organisator Sterre Marrée weten. De gemeente is voornemens demonstranten van deze organisatie een protestvak op 25 meter afstand van abortuskliniek Beahuis & Bloemhovekliniek toe te wijzen. “Veel te dichtbij”, is Marrée van mening. 

Leden van deze organisatie vallen volgens Marrée al maandenlang cliënten van de abortuskliniek Beahuis & Bloemhovekliniek lastig. Ook de gemeente ving hier signalen over op en liet er een onderzoek naar uitvoeren. Uit dit onderzoek bleek dat er inderdaad vrouwen bij de kliniek lastiggevallen worden. Reden voor de Haarlemse politiek om burgemeester Wienen te verzoeken om maatregelen te nemen. Nadat de raad afwijzend reageerde op een aantal voorstellen van de burgemeester, kwam Wienen vorige week met het voorstel om een demonstratievak op 25 meter van de kliniek te creëren. 

Volgens Marrée bedienen de demonstranten van Donum Domini zich bij hun acties van aanstootgevende afbeeldingen en beschuldigende uitspraken. “Maar soms gebruiken ze ook fysieke intimidatie, zoals het achtervolgen en de weg versperren van de – vaak in een kwetsbare staat verkerende – bezoekers van de kliniek. De gemeente wil hen nu een protestvak toewijzen op slechts vijfentwintig meter afstand van de ingang. Op deze manier staan deze anti-keuzedemonstranten echter nog vol in het zicht van de cliënten. Ook is het voor de bezoekers niet mogelijk om via de Haarlemse ingang bij de kliniek naar binnen te gaan zonder langs hen te komen”.

Marrée, die eind januari al met een groep gelijkgestemden een tegendemonstratie bij de kliniek hield, heeft daarom besloten tot een nieuwe demonstratie, dit keer op de Grote Markt. Hiermee wil ze de gemeente Haarlem aansporen om een bufferzone in te stellen van minstens honderd meter. Op deze manier blijven de intimidatie en pesterijen van Donum Domini volgens haar buiten het zicht van de cliënten, zodat hun privacy en mentale gezondheid gewaarborgd blijft. Marrée: “Recente internationale ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld in Polen, hebben ons getoond dat vrouwenrechten kwetsbaar zijn. Haarlem zou daar als progressieve stad niet akkoord mee moeten gaan”.

Wie mee wil protesteren, kan zich HIER aanmelden voor het protest:

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie