Max Verstappen op het Circuit van Zandvoort.
Max Verstappen op het Circuit van Zandvoort. Bert Westendorp

Zorgen over oplopende kosten Formule 1: ‘we schieten onszelf in de voeten’

11 april 2021 om 11:08 Politiek

ZANDVOORT De lokale politiek in Zandvoort is nog steeds erg blij dat de Formule 1 naar Zandvoort komt in september. Vorig jaar werd de komst van het grootste autosport evenement ter wereld uitgesteld door de coronapandemie, maar dit jaar moet het dan toch echt gaan gebeuren. Mede door corona lopen de kosten voor het evenement flink op. Een eerdere begroting ging uit van 4,1 miljoen, in een recente begroting wordt al gesproken over 4,8 miljoen. De opbrengsten wegen daar niet tegenop, een tekort van een miljoen dreigt voor de gemeente. Meerdere fracties maken zich daar zorgen over. 

De gemeente gaat er vanuit dat de Formule 1 in Zandvoort straks heel veel oplevert, maar voorlopig kost de voorbereiding van het evenement veel geld. De lokale politiek heeft er zijn handen vol aan.

FINANCIËN Onder andere de financiën zijn onderwerp van discussie. In 2019 trok de gemeenteraad 4,1 miljoen euro uit voor het race-evenement. Dit bedrag liep al eerder op, maar nu komt daar nog zeven ton bij tot een bedrag van 4,8 miljoen euro. Die extra kosten komen deels door het uitstellen van het evenement in 2020, toen zijn er al kosten gemaakte voor de voorbereidingen. Maar veel kostenposten voor 2021 vallen daarnaast hoger uit dan van tevoren gedacht.

4,1 miljoen is 4,1 miljoen. En niet 4,8 miljoen.

GroenLinks maakt zich daarnaast zorgen over hoe de opbrengsten en extra kosten van het evenement straks verdeeld worden. “Het evenement valt duurder uit, maar het moet niet zo zijn dat wij als Zandvoort zijnde daar alleen voor opdraaien”, zo geeft Karim El Gebaly namens zijn fractie aan. Hij refereert als voorbeeld aan een vorige raadsvergadering waarin de NS uitgebreid aan bod kwam. “De raad heeft in 2019 afgesproken dat zij niet willen opdraaien voor de maatregelen aan het spoor. Uiteindelijk concluderen wij in de samenwerkingsovereenkomst van 29 maart dat wij toch een aanzienlijk deel van die kosten betalen aan de NS.” Volgens El Gebaly dreigt nu hetzelfde te gebeuren met de opbrengsten van het evenement. Hij vraagt zich af hoe het kan dat de gemeente meerdere keren naast de boot ‘grabbelt’. “We schieten onszelf hiermee in de voeten. Als het aan mij ligt is 4,1 miljoen is 4,1 miljoen. En niet 4,8 miljoen.”

Toch heeft GBZ (Gemeente Belangen Zandvoort) wel begrip voor de hogere kosten. “Die 4,1 miljoen was een raming”, zegt GBZ-raadslid Astrid van der Veld, die denkt dat de kosten helemaal niet uit de bocht vliegen. “En dat is een behoorlijk knappe raming geweest. De overschrijding vind ik wel meevallen. Want hoe kun je een project van tevoren precies becijferen als je er nooit eerder mee te maken hebt gehad?”

EVALUATIE De gemeente sluit een overeenkomst af met de F1-organisatie DGP (Dutch Grand Prix) voor een periode van drie jaar. Omdat het evenement nog niet eerder heeft plaatsgevonden, wordt er na iedere editie binnen drie maanden een evaluatie gemaakt van het evenement en de verschillende samenwerkingsafspraken. Op basis daarvan kunnen er aanpassingen aan de overeenkomst gemaakt worden, die wellicht gunstiger uitvallen voor de gemeente Zandvoort.

VERHOGING TOERISTENBELASTING In 2019 dacht Zandvoort de extra gemaakte kosten voor het race-evenement terug te kunnen verdienen door het verhogen van de toeristenbelasting. In een normale zomer, zonder beperkingen, zou daar naar schatting 1 miljoen euro extra opbrengsten uit gehaald zijn, maar door corona is dit niet gehaald. De gemeente zoekt nu naar een andere manier om meer inkomsten te krijgen zonder dat de inwoners van Zandvoort daarvoor opdraaien. Mogelijk leidt dit tot een nieuwe verhoging van de toeristenbelasting, al heeft dat niet de voorkeur van de raad. Daarom wordt er ook gekeken naar vrijgekomen budget van evenementen die nu niet (meer) of pas later plaatsvinden. 

De Dutch Grand Prix vindt plaats in Zandvoort op 3, 4 en 5 september 2021 en in 2022 en 2023. De data voor de andere jaren zijn nog niet bekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie