Afbeelding
Archief

Leefbaarheid binnenstad bepaalt nieuwe toeristische koers van Haarlem

11 april 2021 om 16:41 Politiek

HAARLEM Haarlem is altijd een aantrekkelijke en gastvrije stad voor bezoekers geweest. De afgelopen jaren kwamen er echter steeds meer kritische vragen over toerisme, vooral over de drukte in de stad die door toeristen veroorzaakt wordt. Nadat in 2019 een grote groei van het aantal toeristen voorspeld werd, boog de gemeente Haarlem zich over de vraag hoe zij de toekomst in Haarlem voor zich ziet op het gebied van toerisme. Om grip te kunnen houden op de toeristische ontwikkeling werd de Toeristische Koers opgesteld.

Bij het opstellen van de Toeristische Koers heeft de gemeente Haarlem afspraken gemaakt met Airbnb over de toeristenbelasting en er is in de beleidsregels Alternatief Personenvervoer een verbod opgenomen voor onder andere bierfietsen. Daarnaast zijn nieuwe hotelaanvragen ‘on hold’ gezet. Daarmee houdt de gemeente Haarlem in de Toeristische Koers rekening met de leefbaarheid in de stad. Volgens het college, dat het plan binnenkort aan de commissie en raad voorlegt, moet er een goede balans komen tussen vitaliteit en leefbaarheid. Waar voorheen voornamelijk gekeken werd naar verhogen van het aantal bezoekers, wordt nu ook gekeken naar de leefbaarheid voor (binnenstad)bewoners.

Volgens het college zijn de inwoners van Haarlem actief betrokken geweest bij de totstandkoming van de Toeristisch Koers. Haarlem is één van de eerste gemeenten in het land die haar bewoners gevraagd heeft hun mening te geven over toerisme. In juni 2019 vond een toerismedebat plaats dat georganiseerd was door de Wijkraad Centrum en De Pletterij een drietal debatten rondom dit thema gehost. Daarnaast is een bewonersonderzoek uitgezet via het Digipanel. Tot slot zijn de wijkraden uit de binnenstad en enkele hofjesbewoners uitgenodigd om deel te nemen aan interviews, een rondetafelgesprek, een externe werksessie en een online bijeenkomst.

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de gemeente een andere toeristische koers gaat varen. Door de crisis is herstel van inkomsten van ondernemers en instellingen volgens het college op korte termijn zeer belangrijk, voor de individuele ondernemers, maar ook voor de vitaliteit van de hele stad. “Het is belangrijk om voor de middellange termijn met deze koers vast te stellen op welke wijze het herstel na corona kan leiden tot een duurzame, waardevolle ontwikkeling van toerisme voor Haarlem. Welke maatregelen kan de gemeente met partners in de stad nemen om daar sturing aan te geven en tegelijkertijd overlast te voorkomen zodat de stad leefbaar blijft?” zo laat het college weten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie