Het GroenBoerenPlan wordt door een biologische boerin Bregje Hamelynck aangeboden aan Statenleden. Op de foto Statenleden van GroenLinks, VVD, PvdA en Partij voor de Dieren.
Het GroenBoerenPlan wordt door een biologische boerin Bregje Hamelynck aangeboden aan Statenleden. Op de foto Statenleden van GroenLinks, VVD, PvdA en Partij voor de Dieren. Eigen Foto

Veganistisch wordt het nieuwe normaal in Noord-Holland

17 november 2022 om 07:20 Politiek

HAARLEMMERMEER Voortaan wordt de catering in de gebouwen van provincie Noord-Holland standaard plantaardig. Daarvoor stemde een meerderheid van de Provinciale Staten, op initiatief van Partij voor de Dieren. Ook stemde de meerderheid voor het voorstel om meer biologische landbouw te stimuleren.

Het voorstel werd samen met DENK en GroenLinks ingediend in het kader van klimaatmaatregelen. Volgens gegevens van de provincie heeft de consumptie van zuivel en vlees binnen de provinciale catering de grootste negatieve impact op klimaat en milieu. Tegelijkertijd bleek uit provinciaal onderzoek dat Noord-Holland de klimaatdoelen met de huidige koers niet haalt: in plaats van het doel van 49 procent emissiereductie in 2030, haalt de provincie straks slechts 26 procent.

Statenlid Ines Kostic (PvdD): “De makkelijkste stap die we kunnen maken om onze aarde leefbaar te houden, is onze catering plantaardig te maken. Daarmee behouden we keuzevrijheid, maar draaien we de huidige norm om: duurzaam en diervriendelijk wordt als standaard geserveerd en mensen die iets anders willen kunnen dat van tevoren aangeven. Win-win. Dat ons voorstel is omarmd, laat zien dat plantaardig eten steeds meer het nieuwe normaal wordt. Een belangrijke stap voor welzijn van mensen en dieren.”

In de provincie Groningen, verschillende gemeenten (onder andere Amsterdam en Haarlem), universiteiten en ministeries wordt dit principe al toegepast, maar in meeste gevallen wordt vegetarisch (inclusief zuivel) als standaard gehanteerd, in plaats van plantaardig. De Partij voor de Dieren benadrukte dat zuivel de grootste milieu-impact in de catering van de provincie heeft en daarom niet als norm kan dienen.

Het voorstel van de Partij voor de Dieren en PvdA om het areaal biologische landbouw versneld te laten toenemen haalde het ook. Daarnaast presenteerden biologische boeren vlak voor de vergadering hun GroenBoerenPlan aan Statenleden en verantwoordelijk gedeputeerde Ilse Zaal (landbouw). In dat plan pleiten ze voor een omslag in ons landbouw- en voedselsysteem: naar korte ketens en met de nadruk op plantaardig voedsel. Eerder werd dit plan ook aan Tweede Kamereleden en minister Van der Wal van stikstof aangeboden. Overheden moeten juist deze koplopers ondersteunen, bepleit ook de Partij voor de Dieren in de provincie. Bijvoorbeeld door het bij elkaar brengen van kennis en ervaring, en het ondersteunen van vernieuwende verdienmodellen voor een toekomstbestendige voedselvoorziening.
 

Statenlid Ines Kostic: “Deze innovatieve koplopers functioneren in een systeem dat vooral de traditionele landbouw in de benen houdt, terwijl die de planeet uitput en vervuilt. Deze boeren laten al jaren zien hoe we gezond voedsel kunnen telen, en tegelijkertijd onze natuur, water en bodem kunnen beschermen. Toch worden deze voorbeeldboeren vaak vergeten door de overheid. Mede hierdoor komt het percentage biologische landbouwareaal in Noord-Holland al jaren niet boven 2,6 procent uit. Met ons voorstel gaat daar binnenkort hopelijk verandering in komen.”


 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie