Een optie voor de ingang van de parkeergarage van de Symfonie.
Een optie voor de ingang van de parkeergarage van de Symfonie. Pr

Veel vragen bij VSP Nieuw-Vennep

25 maart 2023 om 16:54 Politiek

Joost Verhagen

HAARLEMMERMEER Het verkeersstructuurplan (VSP) voor Nieuw-Vennep roept veel vragen op bij zowel bewoners en ondernemers uit Nieuw-Vennep als de fracties van de gemeenteraad. Dat bleek donderdag tijdens een debat over het verkeersplan van het college. Het lijkt erop alsof bewoners en ondernemers uit Nieuw-Vennep en de verkeersexperts die naar de mobiliteit hebben gekeken met elkaar van mening verschillen over de bestaande problematiek, en hoe de verkeersstromen momenteel lopen.

Zowel vanuit het college als de raad werd er veel waardering uitgesproken richting de dorpsraad, OVHZ en BIZ Centrum Nieuw-Vennep. Zij hebben uitvoerig naar het omvangrijke verkeersplan gekeken en kwamen daarover tijdens de vergadering ook inspreken. Op basis van signalen vanuit de bewoners en ondernemers uit Nieuw-Vennep is besloten om een aantal onderzoeken te laten doen naar de verkeerssituatie. Verschillende fracties complimenteerden het college op hun beurt over hoe er met die feedback is omgegaan.

Maar het verkeersplan riep bij velen ook vragen op, waaronder bij de voorzitter van de OVHZ: “Kunnen de bezoekers het centrum nog wel vinden? Kun je straks überhaupt nog wel met de auto in het centrum komen?’’ vroeg hij zich af. Ook gaf hij de gemeente een advies: “Luister naar de ervaringsdeskundigen. Laat ons deel zijn van de oplossing.’’

Een aantal partijen vroegen zich af wat nu exact het gewicht is van het verkeersplan, waaronder Christenunie/SGP: “Wat hebben we nu eigenlijk in handen? Wat betekent dit in de doorwerking van ons beleid? Gaan we hier toekomstig beleid aan toetsen? Kunnen hier rechten aan worden ontleend?’’ wilde Dick den Butter weten. Verder maken veel fracties zich zorgen over de verkeersveiligheid rond scholen, waar vooral ouders die met de auto komen met regelmaat voor onveilige situaties wordt gezorgd. 

De wethouder wees erop dat er met het plan niets in beton gegoten wordt: “We gaan nu een structuurplan vaststellen wat kaders geeft, waarin we zeggen dat we een prettig centrum willen creëren, vooral gericht op voetgangers en fietsers. Maar waar je ook de vrijheid hebt om met alle voertuigen het centrum te bereiken, dus ook met de auto”, aldus wethouder Ruigrok. 

Het is de bedoeling dat er op 6 april over het verkeersstructuurplan voor Nieuw-Vennep wordt gestemd door de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie