Het appartementencomplex aan de Meidoornweg in Badhoevedorp.
Het appartementencomplex aan de Meidoornweg in Badhoevedorp. Google Maps

Onenigheid over grond Meidoornweg

27 maart 2023 om 11:00 Politiek

Joost Verhagen

HAARLEMMERMEER Verschillende bewoners van een appartementencomplex aan de Meidoornweg in Badhoevedorp hebben donderdagavond bij de gemeenteraad hun onvrede geuit over de ontstane situatie met betrekking tot hun tuin. Zeven bewoners van het complex hebben van de gemeente de boodschap gekregen dat een deel van hun tuin zich op gemeentegrond zou bevinden, en dat er binnenkort gaat worden gehandhaafd op het oneigenlijk gebruik. Veel van de bewoners zijn zich echter van geen kwaad bewust, omdat de tuinen aan de Meidoornweg al sinds de late jaren 70 in gebruik zouden zijn bij de bewoners van het pand.

De drie insprekers stellen daarnaast dat het contact met de gemeente over de grond erg stroef gaat. “Ik heb zelf jaren als ambtenaar gewerkt bij de gemeente Amsterdam. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat niet alles zwart-wit is. Door overleg en communicatie kunnen we elkaar vinden”, stelt een gepensioneerde bewoner van de Meidoornweg. De verantwoordelijke ambtenaar heeft tegen de bewoners gezegd dat de gemeente wel bereid is om de grond te verkopen, maar alleen aan de eigenaar. En juridisch gezien is dat de vereniging van eigenaren (VVE). De bewoners kopen van de VVE namelijk alleen een gebruikersrecht voor hun appartement. Kim van Goethem (Groenlinks) constateerde dat er wel vaker klachten zijn over de rigide houding in de communicatie vanuit de gemeente, en wilde weten of het college dat herkende. Zowel SRH als de PvdA vroegen de wethouder om de situatie aan de Meidoornweg met coulance te benaderen. Dat heeft er ook mee te maken dat het gemeentelijk beleid over het oneigenlijk gebruik van grond en de handhaving daarvan binnenkort opnieuw zal worden besproken in de raad. De wethouder heeft toegezegd in ieder geval tot die vergadering niet te zullen handhaven.  

De bewoners stellen dat er sprake is van verjaring, gezien de grond al zo lang bij hen in gebruik is. Volgens wethouder Charlotte van der Meij moet een dergelijke verjaring echt door een rechter worden vastgesteld, en neemt de gemeente dat niet uit zichzelf aan. Het is nog onduidelijk of de vergadering over het beleid van de gemeente in dit soort situaties ook de bewoners van de Meidoornweg op korte termijn helderheid gaat brengen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie