Afbeelding
Archief

Gemeentefinanciën kunnen tegen een stootje

24 september 2023 om 10:30 Politiek

HAARLEMMERMEER De financiële situatie van de gemeente Haarlemmermeer is gezond genoeg om eventuele risico’s op te kunnen vangen. Dat bleek donderdag tijdens een sessiedebat in de gemeenteraad over het risicomanagement en weerstandsvermogen van de gemeente. Het riep bij een aantal raadsfracties de vraag op of er niet meer geïnvesteerd zou kunnen worden in de gemeente. Andere fracties waren zo positief over het risicomanagement van de gemeente, dat ze zich vooral afvroegen waarom de raad er überhaupt over moest debatteren.

De reden dat de raad zich toch over de plannen moest buigen, is omdat het plan voor risicomanagement eens in de zes jaar moet worden herzien. En het college zag aanleiding om een aantal aanpassingen te maken sinds de laatste bespreking in 2017. De meest opvallende daarvan is dat er expliciet aandacht wordt besteed aan de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengen. De meeste partijen, waaronder met name Groenlinks, waren daar erg blij mee. Alleen Forum voor Democratie gaf aan het nut er niet van in te zien. Maar wethouder Jurgen Nobel gaf in reactie op de raad aan dat er rekening wordt gehouden met steeds meer schade door bijvoorbeeld storm of hevige regenval.

De PvdA stelde tijdens het debat dat de reserves om risico op te vangen wel erg hoog zijn op basis van de richtlijnen vanuit de provincie Noord-Holland. “We moeten ook het geld goed investeren, en niet alleen oppotten,” stelde Fouad Sidali. Het leverde een debatje op met Beryl van Straten (VVD). Zij stelde dat er een reden is dat de reserves van Haarlemmermeer specifiek zo hoog zijn. “We steken ver boven het gemiddeld uit met ontwikkelingen en investeringen, dus daarom moet de reserve ook boven dat gemiddelde zijn,” aldus haar uitleg. Ze kreeg daarin bijval van wethouder Nobel. “Belangrijk dat je op de lange termijn je uitgaven en inkomsten in balans houdt. Als je een reserve hebt, dan kun je een stootje hebben,” stelde de wethouder. 

Door Joost Verhagen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie