Dennis Zuijderwijk en Roy Staal zijn blij met de aangenomen motie.
Dennis Zuijderwijk en Roy Staal zijn blij met de aangenomen motie. Aangeleverd

College stelt 4,4 miljoen beschikbaar voor duurzaamheidsleningen huiseigenaren

16 november 2023 om 18:00 Politiek

HAARLEMMERMEER Het college stelt 4,4 miljoen euro beschikbaar voor duurzaamheidsleningen aan inwoners. GroenLinks en PvdA Haarlemmermeer hebben, mede door D66 en HAP, hiertoe een motie ingediend die is aangenomen door de gemeenteraad. Huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen kunnen straks een lening aanvragen met een lage rente van 1,6% via de gemeente.

Met de duurzaamheidsleningen worden huiseigenaren geholpen om te investeren in duurzame verbeteringen aan hun woning. De duurzaamheidslening zal tegen een aanzienlijk lagere rente van 1,6% beschikbaar zijn. Deze lagere rentetarieven zorgen ervoor dat verduurzaming van huizen toegankelijk is voor een grotere groep inwoners, die door de hoge rentetarieven hiervan afzien of niet eens in aanmerking komen. 

“Dit is om twee redenen goed nieuws voor de portemonnee van onze inwoners”, zegt Roy Staal, raadslid GroenLinks. “Het zorgt ervoor dat de rentelast voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen goedkoper wordt en daarnaast zorgt de verduurzaming weer voor lagere energielasten.”

“Naast dat deze motie sociaal is, is het ook nog eens groen”, gaat hij verder. “De investeringen in duurzame maatregelen aan woningen, zoals isolatie, zonnepanelen, energiezuinige verwarmingsinstallaties, zorgen voor minder en duurzaam energieverbruik. Dit draagt bij aan de vermindering van de lokale CO2 uitstoot, is beter voor het milieu en het helpt ons om de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente te behalen.”

De uitvoering zal lopen via SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). Met SVN werkt de gemeente al samen voor de startersleningen en duurzaamheidsleningen voor ondernemers. En binnenkort ook voor particulieren. “Het is nu aan het college om zo snel mogelijk actie te ondernemen en de regeling beschikbaar te stellen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie