Een van de woonwagenkampen in Nieuw-Vennep.
Een van de woonwagenkampen in Nieuw-Vennep. Archief

Raad schaaft woonwagenbeleid bij

9 december 2023 om 12:00 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad is donderdagavond na lang te hebben gedebatteerd akkoord gegaan met een nieuwe beleidsnota om meer standplaatsen voor woonwagens te realiseren. 

De stemming volgde op een slepend debat, wat volgde na twee vergaderingen over het beleidsstuk. De raad gaf vrijwel unaniem aan blij te zijn met het nieuwe woonwagenbeleid, maar besloot het stuk desondanks via een amendement op een aantal punten aan te passen.

Het debat donderdagavond was een vervolg op een eerdere sessie. Toen gaven verschillende insprekers aan geen vertrouwen meer te hebben in het nieuwe woonwagenbeleid. 

“We zijn van een uitsterfbeleid gegaan naar een uitstelbeleid,’’ zei een van de insprekers toen. Ook uitten verschillende raadsleden er kritiek op dat er eind dit jaar nog geen locaties gerealiseerd waren. Het college kon eerder vorige week wel bekend maken dat er afspraken zijn gemaakt met wooncorporatie Ymere om standplaatsen toe te voegen aan de locaties die er nu al binnen de gemeente zijn.

Mark Achterbergh-Copier (VVD) diende een amendement in samen met vrijwel alle partijen in de raad. Enkel D66 ging niet akkoord. Carin Smand gaf aan dat ze bang is dat het beleid op deze manier juist meer wordt dichtgetimmerd, terwijl er juist ruimte nodig is. 

Het standpunt van D66 leverde Smand veel kritiek op tijdens het debat over het woonwagenbeleid. De fracties hadden de hoop om het amendement raadsbreed aan te kunnen nemen. Maar de zorgen van D66 konden niet worden weggenomen. Carin Smand zei bang te zijn dat het beleid op deze manier moeilijk uitvoerbaar wordt.

Smand was het niet eens met het plan om de benodigde familiaire connectie om in aanmerking te komen tot een standplaats iets op te rekken, van de derde naar de vierde graad. Kim Denie (PvdA) wees D66 erop dat juist die eis oorspronkelijk het uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsen inzette. 

Ook Achterbergh-Copier gaf aan dat het probleem niet moet worden gelegd bij de wachtlijsten die eventueel zouden kunnen ontstaan, maar bij het uitsterfbeleid wat jaren geduurd heeft.

Het amendement kreeg uiteindelijk op D66 na van iedereen steun. Vervolgens werd het aangepaste woonwagenbeleid wel unaniem door de gemeenteraad aangenomen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie