Afbeelding
Ajel (pixabay)

Zes maanden cel voor valse bommelding op Schiphol

13 maart 2021 om 07:54 Rechtbank

HAARLEM De rechtbank in Haarlem heeft een 55-jarige man tot zes maanden cel veroordeeld wegens het doen van een valse bommelding op Schiphol in december. Daardoor moest een KLM-vliegtuig naar Stockholm worden ontruimd. Met de bommelding wilde hij voorkomen dat hij zou worden uitgezet naar Rusland.

De verdachte liet een autoverhuurbedrijf op Schiphol weten dat er een explosief in een vliegtuig zou zijn. De passagiers die al in het vliegtuig zaten, moesten met spoed worden geëvacueerd. De opgeroepen hulpdiensten troffen echter niks aan. Enige tijd later gaf hij zichzelf aan in Haarlem.

Tijdens de zitting verklaarde de man de valse melding te hebben gedaan, omdat hij straf wilde krijgen om zo uitzetting naar Rusland te voorkomen. Zijn asielaanvraag in Nederland was in oktober afgewezen, maar volgens hem wordt hij in Rusland niet geaccepteerd vanwege zijn activisme. Hij had de vlucht naar Stockholm toevallig gekozen, verklaarde hij. Sinds vier jaar woonde hij in een asielzoekerscentrum in Nederland.

De man was in het verleden in verschillende landen met justitie in aanraking gekomen, onder andere voor het doen van eerdere valse bommeldingen. In 1993 had hij met zijn vrouw een vliegtuig gekaapt dat onderweg was naar Sint Petersburg. Het vliegtuig kon landen in Zweden waarna hij in dat land werd aangehouden. Door de Zweedse autoriteiten is hij uitgeleverd aan Rusland, waar hij werd veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. In 2014 en 2015 is hij veroordeeld in Zweden voor een delict op een luchthaven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie