Afbeelding
Archief | pixabay

Negen jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

18 mei 2021 om 12:37 Rechtbank

BADHOEVEDORP De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag negen jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 21-jarige Samir El Y. uit Hoofddorp voor het doodschieten van Bas van Wijk (24) uit Badhoevedorp in augustus vorig jaar bij park de Oeverlanden in Amsterdam. De verdachte was tot verrassing van de rechtbank niet bij de uitspraak aanwezig.

De rechtbank acht El Y. ook schuldig aan afpersing, bedreiging en wapenhandel. Voordat hij Van Wijk doodschoot, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Het OM had tegen El Y. een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

ROLEX De Hoofddorper heeft bekend tweemaal op Van Wijk geschoten te hebben. Dat gebeurde op 8 augustus vorig jaar aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam. Volgens het OM wilde Van Wijk op deze zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex. Justitie verdenkt El Y. uit Hoofddorp van gekwalificeerde doodslag: hij heeft volgens het OM zijn slachtoffer gedood om de horlogeroof gemakkelijker te maken. El Y. ontkent dat het hem te doen was om een horloge, terwijl hij wel meermalen om het klokje vroeg.

JEUGDSTRAFRECHT De advocaten van de schutter hebben bij de rechtbank gepleit voor toepassing van het jeugdstrafrecht. De verdachte was tijdens het schietincident in augustus vorig jaar 20 jaar oud en verminderd toerekeningsvatbaar. De verdediging pleitte voor een maximale straf van twee jaar jeugddetentie en oplegging van jeugd-tbs.

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS Volgens de verdediging was geen sprake van een ‘Rolex-moord’. De schutter, die een persoonlijkheidsstoornis heeft, voelde zich naar eigen zeggen vernederd. Hij zou volgens zijn advocaat onverwachts in een “hevige gemoedsbeweging” onbedoeld in de borst van het slachtoffer hebben geschoten nadat hij hem in zijn been had geraakt. “Het is nooit mijn bedoeling geweest”, zei de verdachte er zelf over.

El Y. voelde zich al enkele weken bedreigd en had schulden in de drugshandel gemaakt, dat was volgens hem de reden dat hij een geladen wapen meenam naar het strandje.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie