Els en Piet Dees in de beeldentuin van hun Galerie de Tuinkamer, ook te bezoeken tijdens 'Ontdek Hoofddorp'
Els en Piet Dees in de beeldentuin van hun Galerie de Tuinkamer, ook te bezoeken tijdens 'Ontdek Hoofddorp' Jet Kuiper

Galerie de Tuinkamer 'Ontdek Hoofddorp' met 31 activiteiten

Uitderegio

Op zondag 29 september vindt voor de derde keer 'Ontdek Hoofddorp' plaats. Els en Piet Dees zijn met hun Galerie de Tuinkamer één van de 31 deelnemers. Zij vertellen graag aan de bezoekers hoe men naar kunst kan kijken en hoe dat een blij gevoel kan geven.

Jet Kuiper

Tijdens het event 'Ontdek Hoofddorp' op zondag 29 september kunnen hier 31 locaties worden bezocht die normaal niet altijd open zijn, maar waar nu voor jong en oud veel te beleven valt en achter de schermen gekeken kan worden. Het event wordt georganiseerd door Citymarketing van de Gemeente Haarlemmermeer en vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Galerie de Tuinkamer doet ook weer mee.

'Eigenlijk hebben we hier binnen 'Ontdek Hoofddorp' een kleine kunstroute,' zeggen Els en Piet Dees, die met hun Galerie de Tuinkamer aan de Wilsonstraat 61 zitten, 'Atelier Tekenruimte zit aan de Raadhuislaan 47, Atelier Nicole Cijs aan de Breeburghsingel 127 en behalve Galerie De Meerse is er nog de Bijbelse tuin aan de Kruisweg 1076a.' De ateliers zijn alleen op deze dag te bezoeken, de galeries zijn extra open op deze zondag. Op de voorkant van het programmaboekje 2019 van Galerie de Tuinkamer staat de uitnodigende tekst: '….waar je altijd welkom bent en in alle rust van de kunst kan genieten met telkens weer andere combinaties en verrassende vormen, materialen en technieken van hedendaagse kunstenaars.'

Ontdek Hoofddorp. 'Op zondag 29 september kun je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op ontdekkingstocht door Hoofddorp,' is er op de website van de Gemeente Haarlemmermeer te lezen, 'verschillende locaties en organisaties laten zich van hun meest verrassende kant zien en organiseren unieke activiteiten.' In het HCnieuws staan de 31 activiteiten op verschillende locaties aangegeven, waaronder zowel sportieve, culturele, leerzame als beleef- activiteiten, voor volwassenen, kinderen en het hele gezin. Je eigen pizza leren bakken behoort tot de mogelijkheden, maar ook een bezoek aan het ziekenhuis, een rit met een echte Oldtimer of een rondleiding door Het Cultuurgebouw, waar ook in Galerie De Meerse om 16.00 uur de opening van de tentoonstelling 'Water'is. De kunstenaars geven ook hier om 14.15 en om 15.15 uur een rondleiding.

Galerie. Na hun pensioen 4 jaar geleden wilden Els en Pies Dees hun leven een nieuwe invulling geven. Al lange tijd ging hun hart uit naar kunst. Hun beroepen hadden schijnbaar weinig met kunst te maken: Piet was wiskunde docent en Els maatschappelijk werker.'Maar,' vertelt Els, ' doordat mijn moeder een kunstopleiding had en schilderde, groeide onze belangstelling en liefde voor kunst steeds verder. Zij leerde ons kijken naar kunst. En hoewel moeilijk onder woorden is te brengen wat kunst is en Piet en ik totaal verschillend van karakter zijn, bleek toch elke keer dat wij hetzelfde mooi vinden.' Ze ontdekten dat kunst een blij gevoel geeft, en dat blije gevoel wilden ze graag met anderen delen, kunstenaars een kans geven en kunst promoten. Zo ontstond Galerie de Tuinkamer: de garage werd verbouwd en vergroot tot expositieruimte en de tuin werd omgetoverd tot beeldentuin. Nu bestaat de galerie 4 jaar en is er 4 keer per jaar een andere expositie, terwijl er ook regelmatig kleinschalige kunst- en cultuur bijeenkomsten zijn, zoals kamerconcerten, lezingen en toneelvoorstellingen die met kunst te maken hebben. Op zaterdag 28 september komt het duo Mugurel (panfluit, cimbaal, zang) optreden. Dat kon niet meer worden verplaatst naar de zondag.

Origineel. Els en Piet bezoeken kunstmarkten en gaan kunstroutes langs: 'We kijken wat ons aanspreekt, wat we zelf mooi vinden en waar we van kunnen genieten. We maken afspraken met kunstenaars die willen exposeren, of ze melden zich aan via onze website. We kijken naar bijzondere technieken, apart materiaal en originaliteit.' Enthousiast vertelt Piet over de kunstenaars die nu in hun galerie zijn te zien, zoals Dik Kusters, die met zijn eigen ontwikkelde spattechniek prachtige rivierlandschappen weet vast te leggen. En Marije Gies die heel bijzondere glaskunst maakt. Zij geeft op 13 oktober een lezing over verschillende glastechnieken en de geschiedenis hiervan. In de beeldentuin zijn de beelden van Riet Jimmink te zien, beelden van cement gecombineerd met bouwafval. Bezoekers kunnen filmpjes bekijken van de kunstenaars, die ook op You tube zijn te zien. 'Je ziet dat bezoekers na het zien van het filmpje het schilderij of beeld anders gaan bekijken,' zegt Piet, 'ze maken hierna een tweede rondje door de galerie.' Van de werken die zijn verkocht gaat de helft van de provisie naar Justice and Care, een organisatie die onder andere slachtoffers van mensenhandel redt en ondersteunt.

Nadere informatie is te vinden bij uitinhaarlemmermeer.nl/evenementen .

advertentie
advertentie