Deze mannen komen al jaren langs de deur om oud papier op te halen. Dit willen ze nog een tijdje blijven doen.
Deze mannen komen al jaren langs de deur om oud papier op te halen. Dit willen ze nog een tijdje blijven doen. Archief

Laatste rondje oud papier

28 november 2023 om 08:30 Verenigingen

NIEUW-VENNEP “Nog twee keer en dan is het over”, zegt Kees Bus met de teleurstelling hoorbaar in zijn stem. Op 9 en 16 december rijden de vrachtwagens van Nijssen Recycling nog een keer door de wijken van Nieuw-Vennep om het oud papier in te zamelen. Per 1 januari stopt Gopa, de stichting Gezamenlijke Oude Papier Acties, na 30 jaar actief te zijn geweest.   

Louis Hollander, Karin Polman-van Groenigen en Kees Bus vormen het bestuur van de stichting en hebben afgelopen week de vier aangesloten verenigingen op de hoogte gebracht. “Dat was een hard gelag”, aldus Polman-van Groenigen. “De begrotingen voor dit seizoen zijn gemaakt en nu valt er zomaar een substantieel bedrag weg. Het gaat om een bedrag rond 45.000 euro dat jaarlijks verdeeld kan worden.” 

BEGIN

In 1993 waren het Piet Vastenhout, Gerard de Munck, Frits Jonker, Gerrit van Groenigen, Bart Meuleman en Dré Stevens die het initiatief namen voor de inzamelingsactie. In die tijd ging dat om de verenigingen SMS, DIOS, vv Nieuw-Vennep en drumband Irene. “Later werden dat VVC, DIOS, hockeyclub De Kikkers en tennisvereniging TV Nieuw-Vennep”, weet Louis Hollander.

Het is wel elke keer een toer hoor, zeker door de smalle straatjes

Het materiaal werd ook toen door Nijssen Recycling belangeloos beschikbaar gesteld. “Dat ging om vijf vrachtwagens die om de week hun rondje door Nieuw-Vennep reden”, gaat Hollander verder. Hij is zelf een van de vrijwillige chauffeurs die nu nog elke ophaalbeurt achter het stuur kruipt. “Ik doe dat met veel plezier”, vertelt de VVC-man. “Het is wel elke keer een toer hoor, zeker door de smalle straatjes, zoals de Velden in Getsewoud of het oude centrum van Nieuw-Vennep.” 

BEGRIP

Het bestuur van Gopa heeft alle begrip voor het besluit van Nijssen Recycling om per 1 januari 2024 te stoppen met het leveren van hun diensten. De lage papierprijs en de dalende tendens voor het oud papier is daar de oorzaak van. “Tegenwoordig is er zo’n 25 procent papier en 75 procent karton wat er wordt opgehaald, hierdoor is de prijs niet meer genoeg om de kosten te dekken”, legt Bus uit. “Wij vinden het uiteraard heel spijtig, maar zijn Nijssen dankbaar voor hun jarenlange inzet voor onze verenigingen.”

We hebben toen overal duidelijk geprobeerd te maken hoe belangrijk het inzamelen van oud papier was voor de clubs, toch zien we evengoed mensen naar die containers stappen

Voor de verenigingen is het een financiële strop. Jaarlijks gaat het om een slordige 45.000 euro dat verdeeld wordt. Een substantieel bedrag wat in de afgelopen jaren al een stuk minder is geworden omdat eind 2020 Gopa gedwongen werd om van twee keer in de maand naar één keer terug te gaan. In die periode plaatste Meerlanden in opdracht van de gemeente overal grotere papiercontainers. “Dat was een dingetje”, weet Polman nog. “We hebben toen overal duidelijk geprobeerd te maken hoe belangrijk het inzamelen van oud papier was voor de clubs, toch zien we evengoed mensen naar die containers stappen. Ik doe hierbij dan ook een dringend beroep voor onze allerlaatste ophaaldagen op 9 en 16 december: bewaar het papier en kijk of je ergens boeken, tijdschriften of oude kranten hebt liggen waar inwoners vanaf willen, want vooral papier levert nog wat geld op. Laten we deze inzamelactie met z’n allen mooi afsluiten.”

AFSCHEID

Het drietal neemt met pijn in het hart afscheid van Gopa en wil alle bewoners heel hartelijk bedanken voor de afgelopen jaren waarin zij de moeite hebben genomen om maandelijks papier te verzamelen en dit op de ophaaldagen buiten te zetten. “Toch valt er ook een verantwoordelijkheid van mijn schouders”, zucht Bus. “De nachten voor de ophaaldag sliep ik soms slecht. Zijn zaterdag alle vrijwilligers wel aanwezig? Het is een keer voorgekomen dat er helemaal niemand op het parkeerterrein stond. Dan heb je echt een groot probleem, want er staat wel overal oud papier op straat dat opgehaald dient te worden. Gelukkig is er altijd een noodteam dat paraat staat om de zes vrachtwagens te bemannen.”

In de afgelopen 30 jaar is er door het Gopa 37.085.003 kilogram aan oud papier opgehaald. “Helaas komt daar nu een eind aan”, betreurt het bestuur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie