Romario van het Land: "De voortdurende lekkages kosten ons de kop."
Romario van het Land: "De voortdurende lekkages kosten ons de kop." Trudy Witteman / BDU

Voortbestaan Hot Pepper Heat in gevaar door lekken dak Zwanenburgse dorpshuis

29 november 2023 om 08:00 Verenigingen

ZWANENBURG Al vanaf de oplevering in 2020 lekt het dak van het Zwanenburgse dorpshuis annex sporthal. Een belangrijke gebruiker van de hal, basketbalvereniging Hot Pepper Heat, wordt hierdoor in haar voortbestaan bedreigd. De club wil elders overleven.

Het is geen fijne boodschap die clubvoorzitter Romario van het Land heeft. Het gezicht van de doorgaans goedlachse preses staat op onweer als hij vertelt over de ellende die zijn vereniging ondervindt omdat het dak van de sporthal blijft lekken, ondanks alle maatregelen die tot dusverre zijn genomen in de hoop en verwachting dat de vloer van de sporthal droog blijft. Hij staat bij een grote plas water op de vloer en een bak waar onophoudelijk hemelwater in druppelt. 

Terwijl Romario naar het dak en een wand wijst zegt hij “Kijk. daar hebben ze, aan de binnenkant van het gebouw dus, onlangs extra afvoeren gemaakt. De klus heeft dagen geduurd en het heeft niks opgelost. Het blijft lekken. Maandag 27 november gaan ze opnieuw extra afvoeren maken. Als het zo doorgaat zitten we straks met een doolhof aan regenpijpen in de sporthal. Te gek voor woorden voor zo’n prachtig nieuw gebouw.” 

Romario zucht heel diep. “Het betekent dat we opnieuw dagenlang geen gebruik kunnen maken van de hal. Geen wedstrijden, geen trainingen. Onze 200 leden moeten noodgedwongen al in zes sporthallen in de regio trainen omdat we hier te weinig capaciteit hebben en dan krijgen we deze narigheid óók nog eens op ons dak. We zijn er heel boor over.”

VOORTBESTAAN

Na vele jaren van strijd kon in het duodorp Zwanenburg-Halfweg het nieuwe dorpshuis met sporthal in 2020 eindelijk in gebruik genomen worden. Toen kort daarna de eerste buien vielen regende het binnen bijna net zo hard als buiten. “Binnen de kortste keren stond de huiskamer van het dorpshuis blank”, klinkt het aan de bar. “Met grote wissers hebben we met z’n allen het water naar buiten staan trekken.” 

Hot Pepper Heat gebruikt de hal inmiddels 2,5 jaar. Al vanaf het begin is er lekkage. “We hebben de hal nog niet optimaal kunnen gebruiken. Niet kunnen spelen doordat de vloer door het water te glad wordt, gaat ons opbreken. Leden gaan uitkijken naar een andere club en doordat we niet normaal kunnen trainen valt de structuur van de vereniging weg. Daarbij komt nog dat de bond dreigt met intrekken van de licentie. Ze vinden dat we niet aan de gang kunnen blijven met het afzeggen van wedstrijden, ondanks dat we geen keus hebben omdat er geen andere sporthallen beschikbaar zijn. Ons voortbestaan is in gevaar”, sombert Romario. 

“En dat voor een club die met acht teams in de landelijke competitie speelt, het Nederlands Kampioenschap kan binnenhalen en ook nog eens met zeven teams regionaal speelt. De hal wordt intensief gebruikt. Behalve wij zijn nog veel meer verenigingen en scholen gedupeerd. Niemand hier snapt dat na al die jaren de lekkages niet verholpen zijn.”

MONITOREN

In een brief aan de gebruikers heeft de gemeente laat weten er alles aan te doen het lekkageprobleem op te lossen. ‘Wij vermoeden dat het dak de grote hoeveelheden water die het soms te verduren krijgt, niet adequaat weet af te voeren. Wij laten extra afvoeren in het dak realiseren en blijven de zaak monitoren’, schrijft de gemeente. In het dorpshuis weten ze hoe het zit. 

“Het is puur een constructiefout. De bouwvakkers hebben er destijds al voor gewaarschuwd. Het probleem zit in de lekkende kunststofdakbedekking.”

TOEKOMST

Romario van het Land wil dat de gemeente stevig de regie in handen neemt en bij de aannemer radicale maatregelen gaat afdwingen. “Stoppen met dat lapwerk. Desnoods moet het dak eraf. We zitten tenslotte nog in de garantietermijn.” 

Maar hoe het ook afloopt: ”Wij zien hier voor onze ambitieuze club geen toekomst meer. De zaalhuur van bijna een ton is amper op te brengen en er is ruimtegebrek. Onze toekomst ligt op het complex van De Bataaf. Daar willen we een eigen sporthal bouwen. De gemeente is al van onze plannen op de hoogte. Een dergelijke accommodatie is ook ideaal voor handbalvereniging VOS die daar al zit.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie