Afbeelding
Peter Bakker

Topman KLM geen voorstander van Schiphol in zee

13 september 2019 om 13:00 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL KLM ziet niets in het plan om een luchthaven op zee te bouwen. Dat zegt topman Pieter Elbers in een interview met De Telegraaf. Hij beschouwt het plan als 'dromerij' vanwege praktische bezwaren. "Ik zie niet hoe verplaatsing van Schiphol zoden aan de dijk gaat zetten. Met één of twee landingsbanen wordt moeilijk om ons overstapnetwerk in stand te houden."

Minister Cora van Nieuwenhuizen zie deze week dat ze Schiphol op zee serieus gaat bestuderen. Elbers ziet echter meer in het verbeteren van het huidige Schiphol. "Schiphol heeft een fantastische infrastructuur met vijf landingsbanen, en is goed bereikbaar via de weg en spoor. Als we als land veel gaan investeren, laten we dan het huidige Schiphol beter maken. De terminals en het spoor uitbreiden en de Noord/Zuidlijn doortrekken. Ik geloof in praktische oplossingen."

UITDAGINGEN Elbers ziet meer in het beter gebruik van de vijf bestaande vliegvelden, plus Lelystad Airport. "Een concept van in zee, nog los van de operationele problemen zoals het zoute water, de wind, vogels en de windmolens, stuit nog op veel praktische uitdagingen. Het is goed dat er serieus naar gekeken wordt, maar ik zie vooralsnog veel praktische bezwaren."

Overigens klonken eerder dit jaar vanuit de bouw- en aannemerswereld nog een stuk positievere geluiden over de mogelijkheden voor een luchthaven in zee. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie