Afbeelding
ROBINUtrecht

'Piloten gehoord in onderzoek kapingsalarm'

7 november 2019 om 13:16 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL (ANP) Bij het onderzoek naar het afgeven van een vals kapingsalarm in een toestel van Air Europa op Schiphol ligt het voor de hand dat de piloten van het vliegtuig worden gehoord. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee gezegd.

Eerder zei een woordvoerder van Air Europa tegen de NOS dat het kapingsprotocol in het vliegtuig van de maatschappij werd geactiveerd toen hij bezig was met instructies aan een piloot in opleiding. De woordvoerder zei dat de kwestie wat Air Europa betreft is afgedaan.

WAARSCHIJNLIJK "Dat kunnen ze bij de luchtvaartmaatschappij wel zeggen, maar wij willen weten wat er precies is gebeurd. Daarom is het waarschijnlijk dat bij het onderzoek de piloten worden gehoord", aldus de woordvoerder van de marechaussee.

Na het activeren van het kapingsalarm woensdagavond rukten de hulpdiensten massaal uit. Er werd opgeschaald naar 'GRIP 3'. Die wordt afgekondigd bij een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking. Het vliegtuig moest op Schiphol blijven staan, maar kon later alsnog naar Madrid vertrekken, nadat duidelijk was geworden dat het vals alarm was.

GEEN REKENING Overigens hoeft Air Europa geen rekening te verwachten van de Veiligheidsregio Kennemerland. Dat meldt de woordvoerder van burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer.

"Als veiligheidsregio werken wij met tal van rampenbestrijdingsplannen, draaiboeken en protocollen. Die zijn ervoor om snel en georganiseerd hulp te kunnen verlenen, ook als die hulp, zoals woensdag, niet nodig blijkt te zijn", zegt de woordvoerder.

OEFENEN "De alarmering en opschaling van de crisisbestrijdingsorganisatie hebben er in ieder geval toe geleid dat we als hulpverleningsorganisaties met andere autoriteiten hebben kunnen samenwerken en oefenen om een dergelijk serieus incident te bestrijden", aldus de gemeentewoordvoerder.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie