Afbeelding
René de Leeuw

ORS komt met twee concrete maatregelen tegen hinder door Schiphol

25 november 2019 om 12:45 Verkeer en vervoer

HAARLEMMERMEER Binnen de Omgevingsraad Schiphol (ORS) zijn afgelopen week afspraken gemaakt over twee concrete maatregelen om hinder van de luchtvaart te beperken. Dat meldt het overlegorgaan zelf op zijn website. Het gaat om het vliegen van een vaste bocht tussen Rijsenhout en Leimuiden en een vaste naderingsroute in de nacht naar de Zwanenburgbaan.

De bestuurders, omwonenden en de luchtvaartsector hebben binnen de ORS overeenstemming bereikt over twee concrete maatregelen die de hinder van de luchtvaart in de omgeving van Schiphol moeten beperken. Aan de zuidkant van de luchthaven wordt de vaste bocht die vliegtuigen vliegen tussen Rijsenhout en Leimuiden definitief. Deze bocht werd al enige tijd als proef gevlogen, en levert vooral voordeel op voor Leimuiden.

AANDACHT De maatregel heeft echter wel nadelige gevolgen voor Kudelstaart, en daarom dringt de ORS er - op verzoek van de Aalsmeerse wethouder Robbert-Jan van Duijn - bij Schiphol op aan dat er in het nog te presenteren rapport over hinderbeperking in de toekomst aandacht komt voor de gehele zuidoosthoek van de luchthaven.

De tweede afspraak betreft een nieuwe naderingsroute richting de Zwanenburgbaan voor in de nacht. Deze wordt 's nachts ingezet als de Polderbaan nieuw beschikbaar is, gemiddeld gaat het hierbij volgens de ORS om zo'n vijfhonderd landingen per jaar. De nieuwe vaste route zorgt voor minder spreiding van het luchtverkeer over het gebied richting de Zwanenburgbaan en levert met name voor kernen als Castricum, Uitgeest en Heemskerk voordeel op. 

MINDER De maatregelen moeten volgens de ORS leiden tot zo'n zes- tot zevenhonderd minder ernstig gehinderden. Meer informatie? Kijk dan hier

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie