Een vliegtuig stijgt op vanaf Schiphol.
Een vliegtuig stijgt op vanaf Schiphol. René de Leeuw

Bewoners rond Schiphol stappen naar de rechter

19 oktober 2020 om 14:00 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) stapt naar de rechter. De stichting wil in samenwerking met andere bewoners en hun bewonersverenigingen uit de wijde omtrek rond Schiphol de minister via de rechter te dwingen tot adequate bescherming tegen vliegtuighinder. 

In de stichting RBV werken drie Aalsmeerse bewonersverenigingen samen ( Behoud Woongenot Aalsmeerbaan, Vereniging Vliegtuighinder Westeindergebied en Vereniging Leefgenot Westeinderplassengebied). De in de stichting vertegenwoordigde bewoners vrezen het ergste van de Luchtvaartnota 2020-2050 van minister Van Nieuwenhuizen en de daarin gepresenteerde mogelijke groei tot 800.000 vluchten in 2050. De bewoners willen de minister laten weten dat zij de in hun ogen eenzijdige focus van de overheid op de luchtvaart niet langer accepteren. 

AANTASTING WOONGENOT ‘Langdurige blootstelling aan lawaai en vervuiling door vliegverkeer leiden tot ernstige gezondheidsklachten. En ook het woongenot wordt zwaar aangetast. Deze feiten zijn niet nieuw. De overheid is ervan op de hoogte en heeft de taak de bewoners tegen deze negatieve effecten van het vliegverkeer te beschermen. Echter als het om de luchtvaart gaat, dan geeft de overheid niet thuis. Bewoners rond luchthavens voelen zich behandeld als tweederangsburgers en dat zijn ze zat. Ze stappen daarom naar de rechter,’ aldus de stichting.

RECHTEN VAN DE MENS De RBV gaat een civiele procedure voeren op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin het recht op ongestoord wonen is vastgelegd. De inzet is het afdwingen van wettelijke en handhaafbare maatregelen om de gezondheid en het woongenot van elke bewoner te beschermen tegen de negatieve effecten van het vliegverkeer. In de civiele procedure wordt RBV terzijde gestaan door het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, dat opkomt voor de belangen van individuen en bedrijven, met een bijzondere aandacht voor de rechten van de mens.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie