Onveilige situaties op het platform wordt aangegeven als een van de problemen wat betreft veiligheid op Schiphol.
Onveilige situaties op het platform wordt aangegeven als een van de problemen wat betreft veiligheid op Schiphol. René de Leeuw

FNV: ernstige problemen met veiligheid grondpersoneel Schiphol

Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Op Schiphol is er sprake van een ernstig probleem met de veiligheidscultuur voor personeel. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête die de bond heeft gehouden onder 1100 medewerkers van het grondpersoneel op de luchthaven.

Drie veelvoorkomende veiligheidsproblemen zijn werken in vervuilde lucht, agressieve passagiers en onveilige situaties op het platform, zoals te hard rijden of aanrijdingen. Volgens FNV vindt 40 procent van de mensen die bij afhandeling werkt dat veiligheid belangrijk is voor de werkgever.

Volgens de vakbond is de concurrentiestrijd een belangrijke factor voor de veiligheidsproblemen. FNV vindt dat er te veel bedrijven op Schiphol werken, zo zouden er acht afhandelingsbedrijven actief zijn. Op andere grote luchthavens zijn dat er volgens FNV vaak twee.

Voor FNV lijkt deze enquête de volgende stap in de onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer dat grondpersoneel een minimumloon van 14 euro krijgt. Maandagmiddag houdt de vakbond een manifestatie op Schiphol.

Schiphol zegt zich niet te herkennen in de klachten van FNV. “Uit eigen waarneming en in gesprekken met de bedrijven die hier werken zien wij niet dat de veiligheidscultuur in het geding is”, aldus een woordvoerder. “FNV begint hier vaker over, maar komt nooit met concrete voorbeelden. Wij willen graag met de vakbond in gesprek over concrete zaken die niet goed gaan”, zegt de woordvoerder.

advertentie