Minister Cora van Nieuwenhuizen opent het hek van de uitkijktoren die zicht biedt op de werkzaamheden aan de A9.
Minister Cora van Nieuwenhuizen opent het hek van de uitkijktoren die zicht biedt op de werkzaamheden aan de A9. Eddie de Blieck

Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft startsein voor verbreding A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht

15 maart 2021 om 15:12 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandagmiddag het officiële startsein gegeven voor de verbreding van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Als symbolische openingshandeling kreeg ze in de Annakerk in Amstelveen de sleutel van het toegangshek van het onlangs achter het Keizer Karel College gebouwde uitkijkpunt overhandigd. Met die sleutel opende ze even later het toegangshek om boven in de toren de reeds gestarte voorbereidende werkzaamheden aan de snelweg te kunnen bekijken. 

De sleutels werden uitgereikt door Hans Ruijter, projectdirecteur van de weguitbreiding tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. De wegverbreding ter hoogte van Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel is het vijfde en laatste deel van dit grootste infrastructurele project in de laatste 15 jaar. De snelweg wordt verbreed van 2 x 3 naar 2 x 4 rijbanen. Bij het officiële startsein voor de werkzaamheden tussen Badhoevedorp en Holendrecht waren ook de wethouders Herbert Raat (Amstelveen) en Rineke Korrel (Ouder-Amstel) aanwezig. 

ZEGEN EN VLOEK Wethouder Raat noemde de A9 een lastig dossier voor de gemeente Amstelveen. ‘’De weg is een zegen vanwege de goede bereikbaarheid van Amstelveen, maar een vloek omdat de weg dwars door de stad loopt.” Hij toonde zich echter tevreden met de gevonden oplossing voor de verbreding van de A9 en de samenwerking met Rijkswaterstaat. Ter hoogte van Amstelveen wordt de snelweg verdiept aangelegd met drie overkappingen. Die komen achtereenvolgens bij het Oude Dorp, het Stadshart en bij het voormalige KPMG-gebouw. 

VERZORGINGSPLAATS Wethouder Korrel dankte de minister met name voor haar moed om de reeds in het tracébesluit opgenomen verzorgingsplaats met benzinestation die ter hoogte van De Ronde Hoep zou moeten komen, te schrappen. Ze deed dat naar aanleiding van protesten van inwoners en het gemeentebestuur van Ouder-Amstel. Bij hen bestond grote weerstand tegen de komst van de verzorgingsplaats langs de A9 vanwege de 14.000 bomen die hiervoor gekapt zouden moeten worden.  

Projectdirecteur Hans Ruijter overhandigt in de Annakerk de sleutel van het toegangshek van de uitkijktoren aan de minister.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie