Er staan flink wat fietsen in het depot
Er staan flink wat fietsen in het depot Joop Touw

Fiets misschien niet gestolen

Verkeer en vervoer

VIJHUIZEN Weinig vervelender als je met je fietssleuteltje bij een leeg fietsenrek staat. “Gestolen”, denk je deemoedig. Dat hoeft niet. Niet iedereen weet dat de gemeente volop fietsen weghaalt. En dan kan het gerust zo zijn dat je tweewieler keurig staat te wachten in een schuur in Vijfhuizen. 

WEESFIETS Een fiets wordt verwijderd als deze te lang onbeheerd geparkeerd staat (weesfiets). Of in zo’n slechte staat is dat er niet meer op kan worden gefietst (fietswrak). Een weesfiets of fietswrak wordt nooit zonder waarschuwing weggehaald. De fiets krijgt eerst een label. Daarop staat dat de fiets wordt verwijderd als deze voor een bepaalde datum niet wordt verplaatst. Zo is er veel overlast van hinderlijk of gevaarlijk geparkeerde (brom)fietsen op het Burgemeester Van Stamplein. Vooral bij de ingang van winkelcentrum Vier Meren en bij de Dirk van den Broek. De aangebrachte belijning en bebording geeft aan waar fietsen niet geparkeerd mogen worden.

HEEL VEEL FIETSEN En dan kan het dus zomaar zijn, dat je je ‘gestolen’ fiets gewoon weer terug hebt. Een lezer schrijft ons: “Mijn kleindochter was haar fiets kwijt waar ze heel lang voor had gespaard. Ik googel ‘fiets verdwenen in Hoofddorp’ en tot mijn verbazing kom ik terecht op de site van Fietsendepot Haarlemmermeer en na een minuut vind ik de fiets van mijn kleindochter. Afspraak gemaakt en toen ik naar binnen stapte, keek ik mijn ogen uit! Er staan daar zo’n 1.000 fietsen door handhavers binnengebracht. Deze staan er van 13 weken terug keurig gesorteerd op week. Na betaling van 25 euro had ik de fiets weer terug .Wat ik hiermee wil zeggen: ze lenen je fiets, zetten hem ergens neer gaat een sticker op en wordt opgehaald en naar depot gebracht. Er wordt netjes een foto gemaakt zodat je hem zo weer terug vindt. Zeker de moeite waard om even te kijken als je je fiets kwijt bent. Daar de scholen gaan beginnen, denk ik dat ik met deze tip een hoop mensen gelukkig maak. 

Het fietsdepot is te vinden aan de Spieringweg in Vijfhuizen, maar is alleen te bezoeken na een telefonische afspraak. 

Afbeelding
Het is te begrijpen dat niet iedereen weet dat hier een fietsendepot zit.
advertentie