De provincie heeft onderzoek laten doen naar de werking van rijhulpsystemen.
De provincie heeft onderzoek laten doen naar de werking van rijhulpsystemen. Pixabay

Onderzoek naar rijhulpsystemen op provinciale wegen

Verkeer en vervoer

HAARLEMMERMEER De provincie Noord-Holland heeft onderzoek laten doen naar de werking van twee rijhulpsystemen op het provinciale wegennet. Voor dit project werd een testroute van 243 kilometer geselecteerd, voornamelijk bestaande uit provinciale wegen. Tijdens het onderzoek werd een beperkt aantal knelpunten geconstateerd waar de systemen nog niet goed werken op de provinciale wegen. Dat bleek bijvoorbeeld het geval te zijn als er twee verkeersborden op een paal gemonteerd. De systemen hebben moeite om de borden te lezen.

De provincie voerde het onderzoek uit omdat een aantal slimme rijhulpsystemen vanaf 1 juli 2022 in heel Europa verplicht is voor nieuwe modellen auto´s. Deze systemen kunnen het autorijden veiliger én comfortabeler maken. 

Rijhulpsystemen hebben in elk merk auto verschillende namen of afkortingen, maar ze doen min of meer hetzelfde. Ze waarschuwen of helpen automobilisten bijvoorbeeld bij parkeren, het behouden van de juiste rijstrook en snelheid. Rijhulpsystemen werken met camera’s of sensoren op en in de auto en op basis van data, zoals digitale kaarten en maximumsnelheden. Met name voor de snelheidsassistent is het belangrijk dat de snelheidsborden goed leesbaar zijn en dat ook de database met maximumsnelheden klopt. Voor de provincie en alle wegbeheerders betekent dit dat zowel de fysieke infrastructuur op orde moet zijn, alsook de data over de infrastructuur moet kloppen.

advertentie