Lawaaiige vliegtuigen blijven tóch welkom in de nacht op Schiphol.
Lawaaiige vliegtuigen blijven tóch welkom in de nacht op Schiphol. KEES VAN DER VEER

Lawaaikist landt toch op Schiphol

18 september 2023 om 10:36 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Lawaaiige vliegtuigen blijven tóch welkom in de nacht op Schiphol. Het voorstel om ‘stillere vliegtuigen’ toe te laten geldt niet voor alle luchtvaartmaatschappijen, blijkt uit navraag van De Telegraaf. Onder meer de zware kisten van vrachtvervoerders kunnen ook na de krimp doorvliegen, tot afschuw van omwonenden.

Het inzetten van stillere vliegtuigen in de nacht was juist een sleutelpunt in de plannen van demissionair minister Harbers (Infrastructuur) om de herrie rond Schiphol te beperken. KLM kwam eerder met een alternatief plan waardoor de krimp beperkt zou blijven. Dat plan bevat een lijst met vluchten waarvan KLM, haar partners en dochter Transavia menen dat er stillere toestellen kunnen worden ingezet. “Dat voorstel is overgenomen door het ministerie. Het betreft een voorstel op een specifiek aantal vluchten en toestellen, onder andere van KLM”, aldus het ministerie, dat anderhalve week geleden de krimpplannen naar Brussel stuurde ter beoordeling.

Volgens KLM is de afspraak dat het ministerie alle vliegmaatschappijen met nachtvluchten zal benaderen om met hen ook een deal te maken voor inzet van de stilste toestellen in de nacht. Het ministerie blijft uitsluitend wijzen naar KLM en haar partners, niet op andere nachtvliegers op de luchthaven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie