De luchthaven benadrukt dat de Noord-Zuidlijn van groot belang is voor Schiphol wat betreft de bereikbaarheid.
De luchthaven benadrukt dat de Noord-Zuidlijn van groot belang is voor Schiphol wat betreft de bereikbaarheid. Archief | pixabay.com

Doortrekken Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp onzeker na miljardenbezuiniging

20 september 2023 om 09:25 Verkeer en vervoer

HAARLEMMERMEER Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.

Maar daarna is toch echt geld nodig om het project uit te voeren. Dat wil het huidige demissionaire kabinet aan een volgend kabinet laten, blijkt uit de begrotingsplannen die op Prinsjesdag bekendgemaakt zijn.

KEUZES

Alle ministeries moeten bezuinigen en volgens het ministerie van Infrastructuur was het een kwestie van keuzes maken. De bewindslieden Mark Harbers (minister van Infrastructuur) en Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur) wilden niet dat projecten die nu al konden doorgaan alsnog gestopt zouden worden. Ook wil het kabinet de reservering voor de Lelylijn intact laten.

De Noord-Zuidlijn is een metrolijn die van Amsterdam-Noord via het centrum naar station Zuid loopt. In 2018 werd de lijn geopend.

AFSPRAKEN

“Als regio houden we vast aan de recent gemaakte afspraken en we vertrouwen erop dat een nieuw kabinet de ingreep herstelt”, laat wethouder Marja Ruigrok in een reactie weten. “We zetten de gestarte verkenning gewoon door zodat we, volgens planning, over twee jaar tot een ontwerp komen. Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp is onder andere nodig om meer ruimte op het spoor van Schiphol te creëren. Daardoor kunnen we meer (inter)nationale treinen kwijt waardoor minder mensen gebruik maken van korte afstandsvluchten.”

Schiphol laat in een reactie weten dat de luchthaven zich blijft inzetten voor het doortrekken van de metrolijn. “We vertrouwen erop dat we samen met onze vervoerspartners en het (nieuwe) kabinet de gemaakte afspraken kunnen voortzetten.”

GROOT BELANG

De luchthaven benadrukt dat de Noord-Zuidlijn van groot belang is voor Schiphol, vooral met het oog op de bereikbaarheid. Het doortrekken van de metrolijn zou niet alleen goed zijn voor forenzen en passagiers die vanuit Amsterdam met de metro naar het vliegveld willen reizen. Maar door de uitbreiding van het metronetwerk zou er ook meer ruimte op het treinspoor ontstaan. Dan zouden er bijvoorbeeld meer intercity’s tussen de grote Nederlandse steden kunnen rijden en ook meer internationale treinen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie