De Cruquius wordt flink onder handen genomen.
De Cruquius wordt flink onder handen genomen. Trudy Witteman / BDU

Werk aan Cruquiusbruggen: ‘Niemand vindt het fijn, maar het moet’

28 oktober 2023 om 19:14 Verkeer en vervoer

CRUQUIUS De komende werkzaamheden aan de Cruquiusbruggen gaan voor veel ongemak zorgen. En daarmee voor boze gezichten. Positiviteit is er ook. “Blij dat het eindelijk gaat gebeuren. Het is niet leuk, maar het ongemak gaat weer over.”

Het wordt een ingrijpende operatie aan de verbinding over de Ringvaart in de verkeersader N201. De oudste Cruquiusbrug, bestemd voor het verkeer vanuit Hoofddorp naar Heemstede wordt vervangen door een nieuw en breder exemplaar. De brug ernaast is van een latere datum en veel breder en wordt opgeknapt. Tijdens de vervanging van de oudste brug krijgt deze verbinding het verkeer in beide richtingen te verwerken.

Om het werk zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren wordt de Cruquiusdijk bij de Kruisweg/N201 afgesloten. Voor dijkbewoners aan de noordkant van deze weg betekent dat omrijden als ze met de auto naar Heemstede willen. Eerst naar Vijfhuizen en vervolgens via de Spieringweg of de Drie Merenweg naar de Kruisweg. Waarbij de Spieringweg een slechte optie is aangezien deze al druk is vanwege de nog steeds groeiende nieuwbouwwijk Wickevoort.

Tekst gaat onder de foto verder.


Trudy Witteman / BDU

“We moeten het maar van de positieve kant bekijken”, reageert Henny van Son op de vraag van deze krant of de buurtvereniging kan instemmen met de voorgenomen maatregelen. “Het is niet anders. We moeten met z’n allen door de zure appel heen bijten”, zegt de voorzitter. “Omrijden vindt niemand leuk maar dat is maar tijdelijk. Een jaar, zo hebben ze beloofd. Er is al vier jaar lang gesproken, hoog tijd dus dat de schop de grond in gaat. Hoe langer het duurt, hoe duurder het wordt. Vergeet niet dat het uiteindelijk de burger is die de klus betaalt.”

Natuurlijk is Henny van Son naar de onlangs gehouden informatieavond gegaan. Veel belangstelling en veel vragen. Echt veel nieuws heeft ze niet gehoord. Ze schat in dat ongeveer de helft van de aanwezigen kan leven met de tijdelijke afsluiting en de andere helft fel tegen is. “Of de afsluiting nodig is?. Veilig werken is natuurlijk heel belangrijk. Ik heb die avond uitgebreid gesproken met vertegenwoordigers van de provincie en de aannemer en ben er van overtuigd dat ze hun uiterste best hebben gedaan om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen. Nogmaals, het is niet leuk, maar als het werk straks klaar is hoor je er niemand meer over.” Van Son bekijkt het van de positieve kant. “Het wordt alleen maar beter. Straks geen storingen aan de bruggen meer en veel veiliger voor het langzaam verkeer. Net als bij de Buitenrustbruggen in Haarlem gaat dit verkeer straks ónder de bruggen door in plaats van er overheen.”

Het zijn niet alleen de bruggen. Ook de nieuwbouw van het Cruquiusmuseum staat op punt van beginnen en onlangs is een noodbrug naar de Cruquiusdijk aangelegd voor de bewoners van de Zuid-Schalkwijkerweg in Haarlem vanwege de werkzaamheden aan rioleringen en leidingen.

Door Frans Witteman

De start van de werkzaamheden staat gepland op 13 november 2023. Deze startdatum is nog wel afhankelijk van een aantal lopende ruimtelijke procedures.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie