Wethouder Jurgen Nobel is de grote motor achter het bouwen in Haarlemmermeer.
Wethouder Jurgen Nobel is de grote motor achter het bouwen in Haarlemmermeer. Jur Engelchor Fotografie

Ambities Haarlemmermeer blijven overeind: 'ondanks corona gaat het bouwen door'

16 juni 2020 om 15:54 Wonen

HOOFDDORP Er moeten 20.000 woningen in de komende jaren bij worden gebouwd. Het is al vaker gezegd, een van de speerpunten van de gemeente is bouwen, bouwen, bouwen. Maar gooit de coronacrisis geen roet in het eten? “Onze ambitie blijft hoog. We investeren in wegen, woningen en de fysieke leefomgeving. Dat doen we juist nu”, zegt wethouder woningbouw Jurgen Nobel.

Er staan aardig wat woningbouwprojecten op stapel. 116 In totaal. En veel bouwprojecten gaan gewoon door, volgens planning. Het college gaf laatst ook al aan dat er extra investeringen komen en dat werkzaamheden naar voren gehaald worden. “We moeten onszelf uit de crisis investeren”, zegt Nobel.

De afgelopen maanden zijn er qua woningbouw spijkers met koppen geslagen. Neem Stadscentrum Hoofddorp. Hier staan grote veranderingen op til. Op het Dik Tromplein zijn De Deining en het oude V&D-gebouw inmiddels gesloopt en op die plek komen 110 woningen, horeca, winkels en parkeermogelijkheden. Onlangs is ook een besluit gevallen over het raadhuis en vorig jaar zijn er handtekeningen gezet om ontwikkelingen mogelijk te maken op het zogenaamde Treehouse-terrein aan datzelfde plein. Hier komt het bruisende hart van Hoofddorp, met appartementen, winkels en horeca. Als we dan verder naar het oosten lopen, zien we dat het nieuwbouwproject ‘t Gemaalhuis opschiet, een stadspark dat allure krijgt en dat er in Hyde Park, dichtbij het station, al veel gesloopt is, om plaats te maken voor hoogwaardige appartementen in diverse prijsklassen. De verkoop van de woningen staat gepland voor deze zomer.

NIEUW-VENNEP Maar ook op andere plekken in de polder gebeurt veel. Neem Nieuw-Vennep. Daar wordt nu een masterplan gemaakt om het Bols- en Pioniersterrein te transformeren tot een werkwoongebied, wat een enorme impuls zal geven aan Nieuw-Vennep, want we hebben het over 2000 woningen die erbij gebouwd kunnen worden. Ook zijn er plannen voor Nieuw-Vennep-west, waar nog eens 3000 – 4000 woningen gebouwd moeten gaan worden.

LISSERBROEK Ook in Lisserbroek wordt gesproken over een enorme uitbreiding. In Lisserbroek zijn plannen voor het bouwen van 2500 tot 4000 nieuwe woningen in twee nieuwe woongebieden: Binnenturfspoor en Noord. Het aantal inwoners zal hier verdriedubbelen. Op de westflank van Haarlemmermeer zouden nog meer woningen gebouwd kunnen worden, maar dan moeten er wel investeringen plaatsvinden in wegen en openbaar vervoer. Met name de infrastructuur vanuit het bollen en Haarlemmermeer zou een stap voorwaarts zijn, maar daar moet nog flink voor worden gelobbyd.

“Het zijn maar een paar grote aansprekende voorbeelden, maar we bouwen overal in Haarlemmermeer”, zegt Nobel. “Wij zijn een gemeente die volop in beweging is en waar we op veel plekken veel woningen bij zullen bouwen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie