Wat moet er overeind blijven staan van het Bols-Pionierterrein?
Wat moet er overeind blijven staan van het Bols-Pionierterrein? Piet van Straalen

'Noodgeld' versnelt bouw woningen Bols-Pionierterrein Nieuw-Vennep

Wonen

HAARLEMMERMEER Dankzij actie van de De Metropoolregio Amsterdam lijkt er eindelijk schot te komen in de bebouwing van het Bols-Pionierterrein. Er is ‘noodgeld’ gekregen om op meerdere gebieden rond Amsterdam versneld te gaan bouwen, ook in Nieuw-Vennep. Er staan 2.012 woningen gepland op het terrein dat tot grote ergernis van veel Vennepers al jaren braak ligt.

De regio heeft bij het Rijk een bod neergelegd om versneld ruim 20.000 woningen te bouwen in en rond Amsterdam. De woningen, verdeeld over tien projecten in onder meer Haarlemmermeer kunnen worden gebouwd met financiering uit de Woningbouwimpuls van de rijksoverheid. Ondanks bouwrecords en hoge bouwproducties kampt de regio met een gigantisch woningtekort. De nood is groot. Daarnaast staat de betaalbaarheid van woningen in de hele metropoolregio steeds meer onder druk. Minimaal de helft van de ruim 20.000 woningen betreft betaalbare woningen: sociale huur en bereikbare huur- en koopwoningen.

Daarmee lijkt de verbetering van het centrum van Nieuw-Vennep eindelijk in gang te komen. Het Bols-Pionierterrein staat symbool voor het mislukken van de facelift. De gemeente en De Raad Vastgoed steggelen al jaren over het gebied, dit tot grote ergernis van de bevolking. Sinds 2010 staat het complex leeg. Het is nu afwachten wat er blijft staan van het beeldbepalende gebouw dat enige historische waarde heeft.

Naast de woningen op het Bols-Pionierterrein krijgen meerdere gemeenten extra geld. In Zaanstad gaat het om het project Maak Noord met 1.865 woningen. In Haarlem betreft het 1.472 woningen in Ontwikkelzone Zuidwest en 1.137 woningen in Oostpoort. Almere gaat 1.000 woningen bouwen op de Campus in de binnenstad. In Purmerend in Wheermolen Oost worden 632 woningen gebouwd en in Hilversum komen 603 woningen in de Stationsomgeving.

advertentie
advertentie