Bewoners van de Cruquiusdijk hebben dwangsommen opgelegd gekregen om ervoor te zorgen dat zij hun huis verlaten.
Bewoners van de Cruquiusdijk hebben dwangsommen opgelegd gekregen om ervoor te zorgen dat zij hun huis verlaten. Joop Touw

Raadsleden verbijsterd over dreigende huisuitzettingen

23 augustus 2021 om 14:52 Wonen

HAARLEMMERMEER Meerdere raadsleden van uiteenlopende partijen zijn onthutst en verbijsterd over handhavingsacties van de gemeente Haarlemmermeer tegen huiseigenaren die worden gesommeerd om hun woning te verlaten. De reden is dat er voor de bewuste woningen geen woonvergunning zou zijn. Sommige bewoners wonen al tientallen jaren op dezelfde plek en hebben netjes gemeentelijke belastingen betaald voor hun pand.

De fracties van CDA en ChristenUnie-SGP hebben eerder al schriftelijke vragen gesteld over gedupeerde bewoners aan de Cruquiusdijk en de Lisserdijk. De PvdA-fractie is vorige week gevolgd met een lange reeks aanvullende vragen en Forza! heeft inmiddels ook vragen aangekondigd.

De kwestie draait om de vraag of de gemeente gerechtigd is om huiseigenaren hun woning uit te zetten die niet over een woonvergunning beschikken. Haarlemmermeer is in elk geval bereid om de strijd hard te spelen. Bewoners van de Cruquiusdijk en de Lisserdijk hebben dwangsommen opgelegd gekregen om ervoor te zorgen dat zij hun huis verlaten. In andere gevallen voert de gemeente rechtszaken tot aan de Raad van State om haar gelijk te halen.

PvdA-fractievoorzitter Willem Klijn zit met een berg aan vragen over de handelwijze van de gemeente. Zo wil hij onder meer weten hoe het komt dat de gemeente er nu pas achter komt dat de betrokken bewoners op een adres wonen waar kennelijk geen vergunning voor is gegeven. Klijn is ook verbaasd dat de inwoners zich kennelijk hebben kunnen inschrijven zonder dat er geen vergunning voor hun woning was.

Willem Klijn wil ook van het college weten wat de gemeente er aan doet om er samen met de inwoners uit te komen. De PvdA’er heeft in elk geval sterk het gevoel dat Haarlemmermeer weinig mededogen heeft. “Bij constatering dat er iets niet goed zit lijkt het erop dat burgers nietsontziend worden aangepakt. Naar het eigen falen van de gemeente wordt niet, of in elk geval onvoldoende, gekeken. De burger wordt te gemakkelijk de dupe. Hoe zit het met de menselijke maat?”

PvdA’er Klijn vraagt het college of het bereid is verdere stappen tegen de betrokken bewoners op te schorten totdat de gemeenteraad zich over de kwestie heeft gebogen. Hij wil een en ander tijdens de raadsvergadering van 2 september aan de orde stellen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie