Afbeelding
KEES VAN DER VEER

Raad van State zet streep door bouw 700 woningen in Badhoevedorp

14 december 2022 om 11:47 Wonen

BADHOEVEDORP Het bestemmingsplan voor de bouw van 700 woningen in de wijk Schuilhoeve is door de Raad van State vernietigd. De gemeente heeft niet genoeg kunnen aantonen dat daar ‘een aanvaardbaar woon- en leefklimaat’ kan worden gerealiseerd, is het oordeel. De bewoners zouden last kunnen hebben van geluidsoverlast, onder meer door het proefdraaien van vliegtuigen.

De Raad van State zegt het belang van het bouwen van woningen te begrijpen, maar toekomstige bewoners moeten er wel prettig kunnen wonen. Het vernietigde bestemmingsplan gaf hiervoor niet genoeg zekerheid. Volgens de bestuursrechter zijn de onderzoeken die Haarlemmermeer naar de geluidsoverlast liet doen niet betrouwbaar genoeg.

Wethouder Jurgen Nobel: “Een belangrijk punt van aandacht bij de woningbouw in Schuilhoeve is het industrielawaai en het grondgeluid. Het bestemmingsplan - met bijbehorende onderzoeken - geeft uitgebreide aandacht aan deze onderwerpen. Wij zijn teleurgesteld in deze uitspraak. De woningnood is groot. Wij willen dan ook graag bouwen op plekken, waar dit, volgens ons, heel goed kan, zoals in Badhoevedorp nabij Schiphol.”

KLM ging tegen het bestemmingsplan van de gemeente in beroep. Het bedrijf vreesde onder meer dat de woningen in de weg zouden staan voor het proefdraaien van vliegtuigen. Dit zorgt voor veel lawaai. Het staat de gemeente vrij een nieuw bestemmingsplan voor de bouw van woningen in die wijk te maken.

HOE NU VERDER? Als Haarlemmermeer huizen wil bouwen in de nieuwe woonwijk Schuilhoeve, dat aan de oostzijde van Badhoevedorp moet komen, moet de gemeente met een nieuw bestemmingsplan komen. “We gaan de uitspraak zorgvuldig lezen en beraden ons nu hoe we verder moeten”, laat Nobel weten.

BIJDRAGE KOSTEN A9 Het plangebied Schuilhoeve ligt aan de oostzijde van Badhoevedorp aan de kant van Schiphol tussen bedrijventerrein Schuilhoeve, de Schipholweg, de Vliegenierswijk en de Vogelwijk. Het totale oppervlak van het plangebied is ongeveer 40 hectare. De opbrengst van de woningbouw draagt bij aan de kosten die destijds gemaakt zijn van de omlegging van de A9.

Het is niet de eerste keer dat de Raad van State zich buigt over een bestemmingsplan dat woningbouw mogelijk moet maken in diezelfde wijk. Al in april 2014 vernietigde zij een eerder bestemmingsplan van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. In het nieuwe bestemmingsplan zag de afdeling bestuursrechtspraak in 2020 gebreken. Haarlemmermeer kreeg de kans deze te herstellen, maar dat is dus niet voldoende gelukt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie