Familie van Henriëtte Boas toont trots de nieuwe straatnaam van de oud docente aan het Haarlemmermeer Lyceum Badhoevedorp.
Familie van Henriëtte Boas toont trots de nieuwe straatnaam van de oud docente aan het Haarlemmermeer Lyceum Badhoevedorp. Aangeleverd

Bijzondere Badhoevedorpers krijgen hun eigen straat

25 januari 2023 om 09:29 Wonen

BADHOEVEDORP Badhoevedorpers is in de zomer van 2017 gevraagd mee te denken over de straatnamen in de wijk Quatrebras. De vraag was vooral: wie waren van een bijzondere betekenis voor het dorp? Uit de inzendingen is een selectie gemaakt wat een aantal mooie nieuwe straatnamen heeft opgeleverd. Van nu is Badhoevedorp een Joes Kloppenburghof, dokter Sabelstraat, Hendrika Eijken-Van ’t Hofstraat, dr. Henriette Boasstraat en Arie de Waardhof rijker. Deze straten liggen aan de Robert Kochstraat. 

“Ik vind het mooi dat mensen die voor Badhoevedorp op de een of andere manier belangrijk zijn geweest hierdoor herinnerd worden. Dit geeft extra betekenis aan deze nieuwe wijk, die we hier bouwen”, aldus wethouder Jurgen Nobel, hij was erbij toen een aantal straatnamen werden onthuld. Ook krijgen twee straten namen van planten. Dat zijn de Rosellestraat en Cameliastraat. Hier is voor gekozen omdat deze namen passen bij de omliggende straten. 

Het is een hele diverse groep mensen die vernoemd is. Sommige hadden bekendheid tot ver buiten de grenzen van Haarlemmermeer, zoals Henriëtte Boas. Zij was in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw een bekende en markante docente aan het Haarlemmermeer Lyceum Badhoevedorp en een bekende publiciste en schrijfster. 

Ook Joes Kloppenburg kennen veel mensen, ook buiten Badhoevedorp. Hij was in 1996 slachtoffer van zinloos geweld. Toen hij in Amsterdam een groepje dronken mannen een jongen in elkaar zag trappen, greep hij in. Kappen nou! riep Kloppenburg. Maar vervolgens keerden ze zich tegen hem en werd hij zelf in elkaar geslagen. Enkele uren later overleed hij op 26-jarige leeftijd.

Weer een heel ander verhaal is dat van Hendrika Eijken -van ’t Hof, een vrouw die 48 jaar als verloskundige in Badhoevedorp werkte en ruim 9000 bevallingen heeft begeleid; zelfs in de oorlogsjaren met gevaar voor eigen leven. 

Dokter Sabel, die huisarts was tussen 1934 en 1980, is van grote lokale betekenis geweest, met name in de oorlogsjaren Hij ontving daarvoor een onderscheiding van het Rode Kruis en werd in 1974 ereburger van Haarlemmermeer. Zondag onthult de familie Sabel het bordje ‘dokter Sabelstraat’ in aanwezigheid van wethouder Sedee en gemeenteraadslid Hans Spijker.

Arie de Waard, staat vooral bekend als meester de Waard. In 1920 is hij onderwijzer geworden op school 10 aan de Meidoornweg. In 1923 werd hij hoofd van de school. In 1921 richtte de Waard de gymvereniging Kracht en Vlugheid op. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie