Sinds enige weken zijn er twee kleine motorbootjes aangemeerd tussen de dekschuit en de wal.
Sinds enige weken zijn er twee kleine motorbootjes aangemeerd tussen de dekschuit en de wal. aangeleverd

Noodkreet aan gemeenteraad: ‘Doe wat aan deze illegale boten’

8 juni 2023 om 10:34 Wonen

SPAARNDAM Een groep bewoners van appartementencomplex Gemaal 1-9 in Spaarndam doet een dringend beroep op de gemeenteraad een einde te maken aan wat ze noemen ‘illegale schepen langs de landsschapsheuvel SpaarneBuiten. Er is volgens hen sprake van vervuiling en intimidatie.

“Hoe staat u tegenover illegaliteit?”, zo begint opsteller Magda haar betoog aan de gemeenteraad. “Bent u hier ook op tegen? Wij als bewoners van het appartementencomplex Gemaal 1-9, Spaarndam in ieder geval wel.” Ze legt vervolgens uit wat het probleem is. “Sinds 26 januari vorig jaar zijn een zeiltjalk en een dekschuit met schuur aangemeerd aan illegaal geslagen palen in het water langs de landschapsheuvel SpaarneBuiten, dit bij de monding Mooie Nel – Spaarne. Omdat deze schepen zijn teruggekeerd na een lange juridische strijd in  2021, begrepen wij als bewoners dat deze nieuwe ‘aanmering’ geen goed teken was en zijn er meteen diverse meldingen gedaan.”

Na anderhalf jaar geeft de schrijfster aan, evenals haar buurtbewoners, moedeloos te zijn geworden. “De situatie is onveranderd. De twee schepen liggen er nog steeds en wij zien, zoals gebruikelijk de afgelopen maanden, geen enkele actie. Behalve antwoorden van ambtenaren die aangeven tegen juridische problemen aan te lopen en beloven binnenkort actie te ondernemen.”

“Ondertussen is de situatie steeds gekker aan het worden: er zijn basisschoolkinderen die ruitjes ingooien van de gammele schuur op de dekschuit. De eigenaar reageert soms agressief en sloot zelfs een keer een kind op en belde de politie. Gelukkig dat die meteen op de stoep stond en de kinderen meenam. Wij worden als bewoners geconfronteerd met jeugdvandalisme, en de booteigenaar ook. Voor beiden een ongewenste situatie.”

Het wordt nog erger, zo laat Magda weten. “Sinds enige weken zijn er twee kleine motorbootjes aangemeerd tussen de dekschuit en de wal. Op het motorbootje woont zelfs iemand! Met bijbehorend lozing van vuil afvalwater en toilet. Op momenten dat de zeiltjalk verdwijnt voor verhuuractiviteiten naar het IJsselmeer, verschijnen er plotseling verschillende motorboten en die aanlegden. In sommige gevallen ligt er zelfs een rij van vier aangemeerde boten. Intimidatie? Verrassend dat er spontaan een soort van jachthaven ontstaat. Helaas wel illegaal.”

“Over intimidatie gesproken: de motorboot Jumbo, gelegen aan de Spaarndamseweg, Haarlem, komt regelmatig, schreeuwend  langs varen. De schuur en de tjalk beginnen er steeds bouwvalliger uit te zien. Er ligt veel sloopmateriaal op de schuiten. Het is met andere woorden geen lust voor het oog. Er hangt vanuit de dekschuit een oude buitenboordmotor aan een lijn boven het water. Oud wil ook zeggen: roest, lekkende olie en staartolie. Hoe zit dat met de milieuregels?”

“De landschapsheuvel is met veel werk en ijver helemaal opgeknapt. Wij zijn er super blij mee”, zo eindigt de brief. “Als het binnenkort klaar is, dan is het echt een ‘plaatje’ geworden. De armoedige boten die er nu liggen zijn dan echter ‘een vlag op modderschuit’. Hoe is het toch mogelijk dat in anderhalf jaar tijd de gemeente geen oplossing heeft kunnen bedenken om aan de situatie een einde te maken.” 

De omwonenden vragen de gemeenteraadsleden hen niet in de steek te laten. “Wij doen in radeloosheid een beroep op u. Het duurt nu gewoon te lang en we willen van de nieuw ingerichte landschapsheuvel genieten zonder storing van schepen die niet bereid tot enig overleg voor vertrek. Kunt u ‘aan de bel trekken’ en actie ondernemen door het stellen van vragen bij het college van burgemeester en wethouders?”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie