Op dit moment wordt er een kas gebouwd voor de zogenaamde specials.
Op dit moment wordt er een kas gebouwd voor de zogenaamde specials. Eigen foto

Dop je eigen boontjes maar!

14 mei 2020 om 17:37 Zakelijk

NIEUW-VENNEP Voor sommigen lijkt de wereld stil te staan door de huidige crisis, maar op de boerderij van Ben en Jan Ham gaat alles gewoon door. De lammetjes worden geboren en alle zaden en planten gaan de grond in. Business as usual, zo lijkt het. Maar niets is minder waar. Er zijn grote verschuivingen gaande. En dat is goed nieuws voor de buurt: alsof ze een eigen moestuin hebben.

LASTIG Bestaande teelten zijn niet meer vanzelfsprekend om zomaar weer te telen. Het vermarkten over de wereld van grootschalige bulkgewassen is uitermate lastig. De trend is dat dit voorlopig zo zal blijven. Tegelijkertijd is de afgelopen tijd gebleken dat de belangstelling om de Elisabeth Hoeve te bezoeken enorm is toegenomen. Dat kan zijn voor de winkel maar ook om zomaar er even uit te zijn. Sommigen kiezen zelfs voor een stevige wandeling over het land. Daarnaast heeft de zorgboerderij altijd al gezorgd voor bezoekers.

BUURT BETREKKEN Dit alles maakte het voor Jan en Ben kraakhelder. Wat is er mooier om de buurt te betrekken bij het produceren van voedsel, maar dan echt. Het idee van een flinke groentetuin met alle denkbare Hollandse groentegewassen was snel geboren. Een stuk land achter de boerderij is opgedeeld in acht verschillende veldjes met elk een gewasgroep, waaronder; diverse kolen, bladgroenten, peulvruchten, maar ook overwinterende kruiden en zelfs aardbeien. Op dit moment wordt er een kas gebouwd voor de zogenaamde specials zoals tomaten, paprika, komkommer en augurken.

ABONNEMENT Het is de bedoeling dat de deelnemers een abonnement afsluiten voor de wekelijkse groenteboodschappen voor minimaal 30 weken per jaar. Dat is in dit eerste jaar al lastig gezien het droge voorjaar maar ook doordat het idee relatief laat vorm kreeg. Dit wordt opgelost door het seizoen naar achteren op te rekken zodat er ook in de winter van de oogst genoten kan worden. Denk daarbij aan een workshop inmaken van groente, of bijvoorbeeld zuurkool maken. Ook wordt voorzichtig wat quinoa ingezaaid. Een prima gewas om allerlei glutenvrije producten van te maken. Alle deelnemers worden door middel van nieuwsbrieven goed op de hoogte gehouden van de komende oogst en de activiteiten.

INFO Ben en Jan Ham kijken uit naar een vruchtenvolle samenwerking met de buurt. Voor meer informatie info@gebroedersham.nl of 06-53870167

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie