Eigenaar en audicien Erik Lodewijk van Hoorbegrip voor het filiaal in de Cronjéstraat.
Eigenaar en audicien Erik Lodewijk van Hoorbegrip voor het filiaal in de Cronjéstraat. Sutiah van Netten

Hoorbegrip: ‘Er zijn verschillende type gehoorverliezen’

20 juli 2021 om 12:40 Zakelijk

HAARLEM Hoorbegrip is een zelfstandig audicienbedrijf met een vestiging in Haarlem en Hoofddorp. Het vakkundige team bestaat uit zeer ervaren specialisten die zorg verlenen aan mensen met problemen rond het gehoor. Eigenaar en audicien Erik Lodewijk vertelt dit keer over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hoortechnieken en hoortoestellen.

De audicien geeft aan dat het van groot belang is om bij twijfel aan het gehoor zich goed te laten testen bij een audicien, een KNO-arts of een audiologisch centrum. “Er zijn namelijk verschillende type gehoorverliezen. Bij de meeste mensen is er een beschadiging in het slakkenhuis, waardoor een deel van het gehoor weg is. Het wordt vaak veroorzaakt door lawaaischade, slijtage en ouderdom. Een meer geavanceerd hoortoestel biedt hier een oplossing voor. Er is ook een groep die minder goed kan horen vanwege geleidingverlies. Een geleidingsverlies ontstaat als het geluid niet goed kan worden doorgegeven via het buitenoor, het trommelvlies en de gehoorbeentjes in het middenoor. Bij dit soort gehoorverlies is het niet nodig om een geavanceerd hoortoestel aan te schaffen. Over het algemeen is dit gehoorverlies simpel op te lossen door het geluid luider te maken om het weer optimaal te krijgen”, legt Erik uit.

MEER MOGELIJKHEDEN Erik geeft aan dat de ontwikkelingen op het gebied van hoortechnieken en omgevingsgeluiden heel snel gaan. “Voor het jaar 2000 waren er voornamelijk analoog hoortoestellen die het geluid alleen meer of minder versterken. De huidige digitale hoortoestellen bieden veel meer mogelijkheden. Door de nieuwe technieken kan de consument, binnen bepaalde grenzen, het hoortoestel beïnvloeden door het zelf in te stellen op de mobiel. Zoals meer of minder omgevingsgeluiden wegfilteren. Het geluid rondom horen of gericht naar voren. Via Bluetooth kan geluid onder andere van de mobiel gestreamd worden. Naar verwachting komt er volgend jaar een hoortoestel uit met een op maat gemaakt oorstukje dat het hartslag, de temperatuur en wellicht ook nog de suikerspiegel kan meten. De hoortoestellen worden steeds meer een communicatiemiddel en een gezondheidshulpmiddel”, aldus Erik. 

Alle hoortoestelmerken bieden tegenwoordig een oplaadbare oplossing aan. Erik: “Een oplaadbaar hoortoestel is weliswaar iets duurder, maar wel heel erg gebruiksvriendelijk. Het product valt vaak binnen de zorgverzekering, maar het verschilt per zorgverzekering in hoeverre zij het vergoeden. De oplader is altijd voor eigen rekening, maar batterijen hoeven niet meer gekocht te worden.”

Tot slot wil Erik meegeven: “Hoorbegrip is een zelfstandig bedrijf dat niet gebonden is aan afspraken met fabrikanten. We kunnen daardoor op aanvraag van de klant de allernieuwste hoortoestellen en overig randapparatuur leveren. Er zijn geen slechte hoortoestellen, maar voor de extra kennis, begrip, service, kwaliteit van aanpassen en de keuze van het product dan moet de klant bij Hoorbegrip zijn. Dat is onze meerwaarde. Ons doel is om te behalen wat de klant graag wil.”

Hoorbegrip Haarlem & Haarlemmeer. Hoofddorp: Bernadottestraat 169. Haarlem: Generaal Cronjéstraat 123. Voor meer informatie: www.hoorbegrip.nl of mail naar: info@hoorbegrip.nl

Sutiah van Netten

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie