Willemijn is sinds anderhalf jaar directeur van MeerBusiness.
Willemijn is sinds anderhalf jaar directeur van MeerBusiness. Ton Hofstra Fotografie
VAKVROUWEN

In de voetsporen van... Willemijn Jansen is directeur van MeerBusiness

24 mei 2023 om 15:00 Zakelijk

HAARLEMMERMEER Willemijn Jansen is directeur van MeerBusiness, een ondernemersplatform in Haarlemmermeer-Schiphol. Ze heeft het stokje overgenomen van haar vader René Jansen, die het platform heeft vormgegeven. “Deze baan past bij me, de appel valt wat dat betreft niet ver van de boom.”

Doel van Meerbusiness is om ondernemers met elkaar te verbinden, vertelt Willemijn. “Met ons platform geven we ze letterlijk een podium en helpen we ze om te groeien. De ontmoetingen vinden online en offline plaats. Zo organiseren we vier keer per jaar grote events. De eerstvolgende is op 14 juni, dan vindt de Haringparty plaats. Er komen zo’n 300 ondernemers op af. Het jaarlijkse gala trekt ook veel bezoekers. Tijdens het gala wordt tevens de ondernemer van het jaar bekend gemaakt. Dit jaar vindt het gala plaats op 8 december. We doen echter ook kleinere evenementen. Zo organiseren we een kookworkshop voor een aantal ondernemers, waarbij lokaal geproduceerde voeding centraal staat. De eerste editie was op 12 mei, de tweede is de 24ste.”

KOPPELEN

Het platform werd in 2004 opgericht, op initiatief van onder meer de gemeente en de Rabobank. “Haarlemmermeer groeide snel, en er was behoefte aan een platform voor ondernemers. Dankzij het platform komt men makkelijk met elkaar in contact. Wat je erin stopt als ondernemer, haal je er ook weer uit. Ik help bedrijven met het vergroten van hun zichtbaarheid en denk met ze mee. Ik ken veel ondernemers en ga regelmatig langs om kennis te maken met nieuwe ondernemers. Zodoende kan ik mensen aan elkaar koppelen als ik denk dat zij elkaar verder kunnen helpen.”

PIPPI LANGKOUS

Directeur van een ondernemersplatform, het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als loopbaan. “Ik heb er wel eens over gedacht om psychologie te gaan studeren. Volgens mijn vader kon ik me echter beter op de leuke dingen in het leven concentreren. Ik heb een studie gedaan gericht op events en communicatie. Vervolgens heb ik een MBA Change Management gedaan aan de TIAS School for Business and Society. Ik heb altijd hard gewerkt, ook tijdens mijn studietijd. Ik ben van vmbo naar de universiteit gegaan. Ik ben nieuwsgierig en wil blijven leren. Daarnaast heb ik de Pippi Langkous mentaliteit: ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het kan! Ook ben ik een mensen-mens. Deze functie past bij mijn kernkwaliteiten. Volgens één van de aangesloten ondernemers heb ik dezelfde gunfactor als mijn vader.”

APP

MeerBusiness heeft een website en een besloten LinkedIn groep. Om de week wordt een nieuwsbrief verstuurd naar 10 duizend ondernemers. “Daarnaast hebben we sinds kort een app. Ik ben meer bezig met digitalisering, om het platform meer van deze tijd te maken. Daarnaast richt ik me op de events. Deze moeten niet alleen laagdrempelig zijn, maar ook belevenisrijk. Nieuwe leden moeten makkelijk hun weg vinden. En bezoekers van events moeten het idee hebben dat ze iets hebben gehad aan de bijeenkomst. Dus geen borrel bij de bar, waar telkens dezelfde vaste kliek op af komt. Door het toevoegen van bijvoorbeeld spelelementen zorg ik ervoor dat mensen echt met elkaar in gesprek raken. Of ik zorg voor interessante sprekers. Laatst heb ik bij een event ‘bedrijfstinder’ gedaan. Twee bedrijven werden hierbij ‘gematched’. Ze gingen met elkaar in gesprek, waarbij ze twee vragen meekregen: wat hebben jullie met elkaar gemeen en wat kunnen jullie voor elkaar betekenen? Sommige van deze ondernemers hebben nog steeds contact.”

VERHAAL

Ze wil het platform graag verder laten groeien. “Daar is nog wel wat ruimte voor. Ik vind het daarbij wel belangrijk dat de diversiteit qua ondernemers blijft behouden. Niet alleen qua bedrijfstak, maar ook de verhouding tussen zzp-ers en bedrijven moet goed blijven.” Zelf wil ze ook blijven groeien in haar vaardigheden. “Helder je verhaal vertellen, waarbij je de ander echt meeneemt in je verhaal, dat wil ik graag leren.”

Kijk voor meer informatie op https://haarlemmermeer.meerbusiness.nl.

Door Naomi Heidinga

Ondernemers ontmoeten elkaar tijdens diverse evenementen.
Willemijn is in de voetsporen van haar vader getreden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie