De Zeehavendagen Amsterdam vinden plaats van 22 tot en met 25 juni.
De Zeehavendagen Amsterdam vinden plaats van 22 tot en met 25 juni. Benjamin Kotek
ZAKELIJK

Maak kennis met de echte haven tijdens Zeehavendagen Amsterdam

7 juni 2023 om 14:04 Zakelijk

AMSTERDAM Altijd al willen weten wat zich afspeelt in de havens van Amsterdam? Kom dan naar Zeehavendagen van 22 tot en met 25 juni. Meer dan 50 attracties laten bezoekers proeven van de werkzaamheden die hier al sinds mensenheugenis op en aan het water plaatsvinden. Wie op zoek is naar een goed betaalde baan in de havenlogistiek, zit ook goed. Want het havenbedrijfsleven etaleert al zijn vacatures in een havenexperience die bol staat van de demonstraties, workshops en doe-activiteiten.

Iedereen van 8 tot 88 jaar komt aan zijn trekken tijdens Zeehavendagen Amsterdam. Bezoekers kunnen gedurende vier dagen op allerlei plekken langs het IJ, bij Het Scheepvaartmuseum, in Westpoort en Zaandam opstappen en leuke vaartochten door de haven maken. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet mag komen. Ziet immense schepen aan je voorbij trekken en hoort hoe het is om in de haven te werken.

MARINEFREGAT

Een keer achter de schermen kijken bij de Koninklijke Marine? Dat kan op de hypermoderne Zr.Ms. De Ruyter die afmeert bij de Passenger Terminal Amsterdam en daar ‘open schip’ houdt op 24 en 25 juni. Wie het leuk vindt, kan op zaterdag aanmonsteren op één van schepen die de oorlogsbodem begeleidt op weg naar zijn ligplaats. Op loopafstand - tegenover het Havengebouw - is vanaf vrijdag de Holland te vinden. Deze 57-meter lange zeesleper uit 1951 is ook open voor publiek en biedt verschillende vaarten aan.

(Tekst gaat door onder de foto)


Foto: Benjamin Kotek

DE HAVEN IN

Zeehavendagen Amsterdam gaat ook vooral over wat de haven is en hoe het is om er te werken. Je komt erachter als je naar Noord gaat en meedoet aan rondleidingen bij onder meer Damen Shiprepair en -Oranjewerf of de veerdienst van het GVB. Dieper in de haven kunnen geïnteresseerden achter de schermen bij C.Steinweg-Handelsveem, waar tonnen cacaobonen liggen opgeslagen. Of bij Chocolatemakers, waar ze CO2-vrije chocola maken. Of de immense terminals in de West-, Amerika en Afrikahaven, waar de op- en overslag van stuk- en bulkgoederen plaatsvindt. Wie dan nog geen beeld heeft van de haven van Amsterdam kan altijd nog een rondvlucht per helikopter boeken.

HAVENEXPERIENCE

Wie snel in het hart van de haven wil komen, reist eerst naar Station Sloterdijk. Van daaruit is het slechts tien minuten lopen naar de Westhaven pendeldienst die bezoekers van Rederij Spliethoff aan de Capriweg naar havenexperience De Terminal aan de kop van de Westhaven brengt (v.v.). Hier zitten ook Chocolatemakers, het Zeemanshuis, de kolenterminal van HES-OBA Bulk en de cacao-opslag. De Terminal is hèt middelpunt van Zeehavendagen Amsterdam. Hier maak je kennis met allerlei (nautische) havenberoepen, bezoek je schepen en stap je op voor korte tochtjes. Ga voor meer informatie over dit evenement naar de website. Dit mag je niet missen als nieuwsgierig bent naar de vierde haven van Europa.

Voor meer informatie: Zeehavendagenamsterdam.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie