Afbeelding
Aangeleverd

Wees een aneurysma voor, preventief scannen helpt enorm

21 september 2023 om 12:10 Zakelijk

HOOFDDORP Een Aneurysma is een ernstige zaak, maar niet iedereen is bekend met wat ze precies zijn. Het is vrij eenvoudig uit te leggen: een aneurysma betekent dat een slagader in je buik is gescheurd, wat gevaarlijk kan zijn en soms zelfs dodelijk. Een aneurysma is eigenlijk een plek waar een bloedvat uitstulpt, en het is groter dan normaal.

Het gevaarlijke aan een gescheurde slagader is dat het vaak onverwacht gebeurt. Je voelt er niks van of je hebt meestal geen klachten. Risicofactoren zijn onder andere langdurige hoge bloeddruk en aderverkalking.


 

Het is belangrijk om te weten dat als iemand in je familie al een aneurysma heeft gehad, je een groter risico hebt op het ontwikkelen van een aneurysma in de buikslagader.

Wat echt zorgwekkend is, is dat dagelijks meer dan 50.000 ouderen in Nederland onbewust met een potentieel gevaar in hun buik rondlopen Dit wordt een Abdominaal Aorta Aneurysma (AAA) genoemd. Een nog ernstigere statistiek is dat er elke dag minstens 4 van deze aneurysma’s barsten. Iedere week verliezen minstens twintig ouderen hun leven omdat ze niet op tijd kunnen worden geopereerd.

Het is daarom belangrijk dat je jouw lichaam in goede conditie houdt en het controleert op een Aneurysma. Hiermee kun je jezelf beschermen tegen een ziekte die goed te bestrijden is. Preventief onderzoek begint meestal vanaf 50 jaar. Als er niets wordt gevonden, hoef je pas na tien jaar terug te komen voor controle. 

Bij ons kun je een aorta scan laten maken. Dit onderzoek duurt slechts 15 minuten en is niet pijnlijk of schadelijk. Het is een eenvoudige echo van je buik die kan helpen om een aneurysma in een vroeg stadium op te sporen.

Hoewel er nog geen landelijk bevolkingsonderzoek is voor aneurysma’s en de kosten niet worden vergoed door de verzekering, bevelen Europese richtlijnen wel sterk aan om een AAA-screening uit te voeren. Wij willen dit onderzoek toegankelijk maken voor iedereen. Daarom proberen we de kosten laag te houden. Voor slechts 55 euro kun je jezelf laten scannen.

Een afspraak maak je bij AAA Quickscancentrum Hoofddorp op www.scanafspraak.nl, via 023-2050046 of via aaaquickscan@gmail.com.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie