Het team van Willemse Dierenvoeders.
Het team van Willemse Dierenvoeders. Eigen foto

Willemse dierenvoeders 100 jaar, een eeuw wonen en werken aan de Vijfhuizerdijk

15 november 2023 om 17:00 Zakelijk

VIJFHUIZEN Willemse Dierenvoeders bestaat 100 jaar en is vanaf de oprichting in 1923 nog steeds op hetzelfde adres gevestigd. Met de vierde generatie aan het roer en op de uitkijk de vijfde generatie die het bedrijf op termijn gaat overnemen en verder gaat ontwikkelen.

Wat aan de Vijfhuizerdijk 72 in Vijfhuizen begon als een graanmaalderij voor veevoer is de afgelopen eeuw op hetzelfde adres uitgegroeid tot de grootste dierenspeciaalzaak in de regio. Een megastore met een enorme keuze aan diervoeding en benodigdheden. Met een dogwash en een eigen dierenkliniek. Het jubileum moet vooral een feestje worden voor de klanten, zonder hen geen 100-jarig bestaan, benadrukken Paul Willemse en zijn vrouw Ineke die de vierde generatie vormen. 

MIJLPAAL

“Door steeds in te spelen op de ontwikkelingen hebben we deze prachtige mijlpaal kunnen bereiken. We gaan een maand lang feestvieren. In onze dierenspeciaalzaak wordt dan tevens het baasje niet vergeten.” De vijfde generatie in de persoon van hun zoon Koen (25) die van jongs af aan al met zijn vader meeging op de vrachtwagen om bestellingen af te leveren, vult aan: “Het wordt een feestmaand vol knallende aanbiedingen en spetterende acties. Zaterdag 18 november staat het paard centraal met veel informatie over voer en supplementen, maar ook voor de ruiter over zit en houding.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Het pand waar het in 1923 allemaal begon. - Eigen foto

Zaterdag 2 december staan de katten in het zonnetje. Er is een dierenarts aanwezig en mensen kunnen voordelig hun kat laten chippen. De feestmaand wordt afgesloten op zaterdag 16 december met de honden in de schijnwerpers. Onder meer zet een fotograaf die dag hond en baasje samen op de foto.

HECHT

Dat de wereld van de dierenvoeders een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt blijkt wel uit de historie van het bedrijf dat in niets meer lijkt op de maalderij die graanhandelaar Jan Willemse in 1923 onder de naam ‘Electrische Graanmaalderij De Concurrent’ aan de Vijfhuizerdijk begint. De aanvoer geschiedt per schip dat handmatig gelost wordt. Zwaar werk. Het graan gaat vervolgens via een lorrie over een stellage naar de maalderij waar het tussen twee molenstenen wordt gemalen tot veevoer. Na het overlijden van Jan in 1937 zet zijn zoon Jaap het bedrijf voort. 

Eerst samen met zijn broers Jan en Gerrit, vanaf 1951 alleen. Paard en wagen maken plaats voor een vrachtwagen die in de oorlog door de Duitsers in beslag genomen wordt. Als Nederland na de donkere jaren weer opkrabbelt speelt Willemse in op de intrede van mengvoeders voor vee. Is Jaap op pad dan helpt zijn echtgenote Chris de klanten vanuit het pakhuis naast hun woning. Hun zonen Jan, Joop en Frans en oudste dochter Rie werken keihard mee. Zoals dat gaat in een hecht familiebedrijf.

KOPPEL

Na zijn diensttijd komt Joop in de zaak werken en begin jaren 60 neemt hij het bedrijf geleidelijk over. Het krijgt een nieuwe naam: Willemse Veevoederhandel. Daarnaast maakt het oude dijkhuis plaats voor een dubbel woonhuis naast de maalderij en treedt zijn jongste broer Frans in dienst. Het is een prima koppel. Bestond aanvankelijk de klandizie uit boeren, door de groeiende belangstelling voor hobbydieren als paarden, honden en katten groeit het bedrijf en wordt achter de maalderij een magazijn gebouwd. Ook het bezorggebied breidt zich flink uit. 

Tekst gaat onder de foto verder.


De vierde en de vijfde generatie. - Trudy Witteman/BDU

Joops echtgenote Riet staat in de oude maalderij achter de toonbank. Deze wordt in 1985 verbouwd tot winkel. Hun jongste zoon Paul (1967) is 19 jaar als hij in het bedrijf aan de slag gaat. Samen met zijn vader ontwikkelt hij het bedrijf onder de naam Willemse Dierenvoeders verder en verder. Er komen nieuwe bedrijfsruimtes en de winkel wordt vergroot en gemoderniseerd. Als Joop in 1996 met pensioen gaat, zetten Paul en Ineke het bedrijf voort. De groei gaat door en aan de Vijfhuizerdijk vindt grootschalige verkoop van dierenvoeders en -benodigdheden plaats.

Inmiddels is de vijfde generatie actief. Nadat Koen (1998) in de vakanties al in het bedrijf van Paul en Ineke te vinden was is hij na het afronden van zijn studies in het bedrijf komen werken. Wie een dagje meeloopt met Koen ervaart dat hij over de juiste genen beschikt om het bedrijf verder uit te bouwen.

Door Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie