Ontspannen en gezond ademen met de Buteyko-methode
Ontspannen en gezond ademen met de Buteyko-methode Pawel Kozera

Problemen met de ademhaling? Leer de Buteyko-methode bij Lisa Suurland

Zorg Deel je nieuws

Ademhalen gaat vanzelf en we letten er zelden op. Behalve wanneer je last hebt van benauwdheid of duizeligheid, snel buiten adem bent of hyperventileert. Wat kun je dan doen? De Russische arts Buteyko ontwikkelde een ademtherapie waarmee je je ademhaling weer op orde krijgt.

“Hoe vaak hoor je niet het advies om maar goed diep door te ademen? Het zou je helpen om te ontspannen en rustig te ademen. Maar dat klopt niet”, vertelt Lisa Suurland. “Bij dat diepe ademhalen span je namelijk de spieren in je borstkas, en je verliest snel te veel koolzuurgas (CO2). Dit laatste ontregelt belangrijke lichaamsprocessen waardoor je onbedoeld de klachten verergert.”

Soms hebben mensen al diverse medische onderzoeken gehad voordat blijkt dat de problemen mede komen door chronisch hyperventileren. Klachten die hiermee samenhangen zijn onder andere astma, COPD, verstopte neus, snurken en slaapapneu, duizeligheid, hoge bloeddruk en blaas- en darmklachten.

Het advies om minder diep te ademen hoor je zelden of nooit, maar het is volgens Buteyko precies wat je moet doen. Om een voorbeeld te geven: terwijl de medische norm is dat je per minuut 4 tot 6 liter lucht in- en uitademt, blijkt dat astmapatiënten wel 10 tot 15 liter per minuut ademen. Ze kunnen dankzij de Buteyko-methode hun medicatie vaak verminderen of soms zelfs stopzetten.

Tijdens de Buteyko-cursus leer je ademhalingsoefeningen om de diepte van de ademhaling te verminderen. Hierdoor stijgt de concentratie koolzuurgas in het lichaam met drie positieve effecten: een betere zuurstofafgifte aan de lichaamscellen, ontspanning van het gladde spierweefsel rondom bloedvaten, luchtwegen, blaas en darmen, en een betere pH-waarde van het bloed. Hoe rustiger de ademhaling wordt, hoe meer het lichaam in balans komt. 

Deze ademtherapie is geen quick-fix en het vraagt dat je dagelijks een aantal oefeningen doet. Daarmee train je het brein om de ademhaling rustiger aan te sturen en dat bereik je niet van de ene op de andere dag. Het zijn comfortabele oefeningen. “Sommige cliënten zie ik zo ontspannen raken dat ze bijna indutten”. 

De cursus is individueel of in een kleine groep te volgen. Lisa is aangesloten bij de beroepsvereniging en voor individuele consulten is vaak vergoeding mogelijk uit de aanvullende verzekering. Voor kinderen is er een speciaal programma.

Praktijk Lisa Suurland, Campanile 25, Hoofddorp. www.buteyko-cursus.nl / info@buteyko-cursus.nl / 06–81731282.

advertentie
advertentie